ΟΑΣΑ: Αλλαγές στον συγκοινωνιακό χάρτη - Ποια δρομολόγια καταργούνται

Σε καταργήσεις, συνενώσεις, τροποποιήσεις, ενισχύσεις αλλά και διαχωρισμό λεωφορειακών γραμμών της Αττικής στα δύο φέρεται ότι θα προχωρήσει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, στόχος είναι να μειωθεί το μήκος των διαδρομών και συνακόλουθα τα λειτουργικά κόστη.   Ωστόσο, η αναστολή λειτουργίας των πρώτων έξι λεωφορειακών γραμμών και η σχετική μείωση του συγκοινωνιακού έργου φαίνεται ότι εξυπηρετεί σε ένα βαθμό και τις σημαντικές ελλείψεις σε λεωφορεία και προσωπικό κυρίως στη λειτουργία των οδικών μέσων (λεωφορεία και τρόλεϊ).

Με τις νέες αλλαγές, σε κάποιες περιπτώσεις λεωφορεία γραμμών που έφταναν έως το κέντρο από τα νότια προάστια θα τερματίζουν πλέον στο σταθμό του μετρό Συγγρού ΦΙΞ και δε θα προσεγγίζουν το κέντρο, με τους επιβάτες να μετεπιβιβάζονται είτε στο μετρό είτε σε άλλες γραμμές που διατηρούνται.

Πρόκειται για τις πρώτες αλλαγές που θα γίνουν στο συγκοινωνιακό χάρτη της πρωτεύουσας, καθώς θα ακολουθήσει σειρά άλλων, οι οποίες θα προκύψουν από το νέο Γενικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής, το οποίο εκπονείται ήδη με στόχο να είναι έτοιμο έως τον Φεβρουάριο του 2020.

Αναλυτικά οι αλλαγές που θα γίνουν

-Αναστολή λειτουργίας λεωφορειακής γραμμής Γ16 (Πλατεία Κουμουνδούρου – Ασπρόπυργος), η οποία θα συνδυαστεί με τροποποίηση της διαδρομής και πύκνωση των δρομολογίων της γραμμής 866 (Ασπρόπυργος – Σταθμός Αγία Μαρίνα) στο δήμο Χαϊδαρίου. Συνιστάται στους επιβάτες που δε θα εξυπηρετούνται πια, η μετεπιβίβαση στη γραμμή Α15 ή στη γραμμή μετρό 3.

Στόχος της αλλαγής, όπως επισημαίνεται, είναι μεταξύ άλλων η ανάγκη ταχύτερης σύνδεσης των κατοίκων του δήμου Ασπροπύργου με το σταθμό Αγία Μαρίνα. Το μήκος της γραμμής 866 θα είναι 32,2 χιλιόμετρα.

-Αναστολή λειτουργίας της γραμμής 713 (Άνω Λιόσια Πανόραμα – Σταθμός Προαστιακού Άνω Λιοσίων) και επέκταση της γραμμής Β12 (Μάρνη – Άνω Λιόσια) στο δήμο Φυλής. Η λεωφορειακή γραμμή θα μετονομαστεί σε Β12 (Μάρνη – Άνω Λιόσια Πανόραμα) και θα έχει μήκος 30,5 χιλιομέτρων.

-Αναστολή λειτουργίας της λεωφορειακής γραμμής 100 (Πλατεία Κουμουνδούρος – Κολωνάκι – Αγορά). Επρόκειτο για μια γραμμή του κέντρου, η οποία εξυπηρετούνταν με μικρά λεωφορεία και πλέον το επιβατικό της κοινό θα διοχετευτεί στις γραμμές του μετρό και σε άλλες γραμμές τρόλεϊ και λεωφορείων.

-Αναστολή λειτουργίας της κυκλικής λεωφορειακής γραμμής 165 (Τερψιθέα – Αργυρούπολη – Σύνταγμα). Οι επιβάτες εκτιμάται ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις άλλες γραμμές αλλά και από τη δημοτική Συγκοινωνία του δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού.

-Αναστολή λειτουργίας κυκλικής λεωφορειακής γραμμής 155 (σταθμός Άγιος Δημήτριος – Ελληνικό).

-Αναστολή λειτουργίας της γρήγορης λεωφορειακής γραμμής Χ80 (Πειραιάς – Ακρόπολη – Σύνταγμα express).

-Ενοποίηση των γραμμών 409 (Παπάγος-Σταθμός Εθνικής Άμυνας-Σταθμός Κατεχάκη) και 413 (Παπάγος-Σταθμός Κατεχάκη-Σταθμός Εθνική Άμυνα) σε μία. Η συνενωμένη γραμμή θα είναι η 409 (Παπάγος – Σταθμός Εθνική Άμυνα) με μήκος 12,34 χιλιόμετρα.

-Διαχωρισμός της γραμμής 054 (Περισσός – Ακαδημία – Μεταμόρφωση) σε δύο νέες: την 054 (Περισσός – Λαμπρινής – Πολυτεχνείο) και την 211 (Μεταμόρφωση – Ακαδημία). Όπως επισημαίνεται από τον ΟΑΣΑ ο διαχωρισμός γίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των περιοχών Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Βύρωνα και Υμηττού, ενώ η κάλυψη στο τμήμα του κέντρου που καταργείται θα γίνει μέσω του δικτύου των τρόλεϊ και του μετρό. Το συνολικό μήκος της γραμμής 211 θα είναι 9,6 χιλιόμετρα και της 054 5,8 χιλιόμετρα.