Επιστολή για δημοσίευμα σχετικά με αποφοίτους του «Σχολείου 18 Άνω»

Το Politisonline.com έλαβε και δημοσιεύει την παρακάτω επιστολη:
«Στις 31.8.2019 δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Από την απεξάρτηση στο Πανεπιστήμιο για τρεις μαθητές του Σχολείου 18 Άνω» από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (https://www.amna.gr/health/article/388443/Apo-tin-apexartisi-sto-Panepistimio-gia-treis-mathites-tou-Scholeiou-18-Ano). Το εν λόγω άρθρο εν συνεχεία αναδημοσιεύσατε και εσείς στην ιστοσελίδα σας www.politisonline.com
Το εν λόγω άρθρο αφορά έναν 43χρονο απόφοιτο του «Σχολείου 18 Άνω» (δηλαδή, σχολείου που απευθύνεται σε θεραπευόμενους – πρώην τοξικοεξαρτημένους) που πέτυχε στις Πανελλαδικές εξετάσεις και συνοδεύεται με δική μου φωτογραφία!
Συγκεκριμένα, πρόκειται για φωτογραφία, η οποία είχε ληφθεί πριν από τρία έτη στο «Σχολείο 18 Άνω» και με απεικονίζει να παραλαμβάνω το απολυτήριό μου. Με άλλα λόγια, ούτε η ίδια η είδηση που δημοσιεύσατε, ούτε και τα αναφερόμενα σε αυτή πρόσωπα έχουν την παραμικρή σχέση με το πρόσωπό μου. Για τη δημοσίευση της επίμαχης φωτογραφίας ουδέποτε ερωτήθηκα, ούτε βέβαια συναίνεσα! Έκτοτε, αρκετοί έχουν επικοινωνήσει μαζί μου, ενημερώνοντάς με για το συγκεκριμένο άρθρο και αναφέροντας μου ότι με έχουν αναγνωρίσει στη φωτογραφία.
Στο μέτρο που η εν λόγω φωτογραφία συνδέει άμεσα το πρόσωπό μου με το «Σχολείο 18 Άνω» (δηλαδή, το σχολείο των θεραπευόμενων πρώην τοξικομανών), η δημοσίευσή της μου προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Και τούτο, διότι χωρίς τη συγκατάθεση μου και χωρίς καν να το επιδιώκω (ή έστω να το επιθυμώ), εκθέσατε και εξακολουθείτε να εκθέτετε ευαίσθητες πτυχές του ιδιωτικού μου βίου και ειδικότερα την εξάρτηση μου από τα ναρκωτικά, η οποία σημειωτέον δεν υφίσταται πλέον, τόσο στον στενό οικογενειακό και φιλικό μου κύκλο, όσο και στο ευρύ κοινό.
Ως εκ τούτου, η δημοσίευση της εν λόγω φωτογραφίας μαζί με το δημοσίευμα για το «Σχολείο 18 Άνω» θίγει την τη προσωπικότητά μου (άρθρο 57 ΑΚ) και, κατά το μέτρο που έχει γίνει χωρίς τη συγκατάθεσή μου, έρχεται σε αντίθεση και με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Επειδή, η βλάβη που ήδη υφίσταμαι είναι ιδιαιτέρα σοβαρή, ενώ εξάλλου, η βλάβη που ενδέχεται να υποστώ από τη συνέχιση της ανάρτησης (ιδίως στον εργασιακό μου χώρο, λόγω της δυσμενούς μεταχείρισης που υφίστανται οι πρώην τοξικοεξαρτημένοι) είναι δυσχερώς επανορθώσιμη.
Επειδή, εξάλλου, η ευθύνη από την παράνομη δημοσίευση φωτογραφίας στο διαδίκτυο καταλαμβάνει όχι μόνο τον αρχικό εκδότη του δημοσιεύματος (εν προκειμένω το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο), αλλά και όσους αναδημοσιεύουν αυτό μέσω των δικών τους ιστοσελίδων, δεδομένου ότι και στην τελευταία αυτή περίπτωση η παρανομία εξακολουθεί να υφίσταται και να παράγει τα αποτελέσματά της.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου
Διαμαρτύρομαι έντονα για την παράνομη συμπεριφορά σας αυτή, σας καθιστώ αποκλειστικά υπεύθυνους για τη βλάβη που έχω υποστεί και εξακολουθώ να υφίσταμαι και σας καλώ, όπως εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας να αποσύρετε την επίμαχη φωτογραφία μου από την ιστοσελίδα σας.
Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2019
Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος,
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΛΙΟΣ

2103389890, vagelismallios@yahoo.gr