«Χρυσό» το πετρέλαιο θέρμανσης και φέτος - Πού θα κυμανθούν οι τιμές

Ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται για τους ελέγχους στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, ενόψει της έναρξης της φετινής περιόδου για την διάθεσή του, οι τιμές…καλά κρατούν.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 του μήνα, θα ξεκινήσει με τιμή 1,060 ευρώ αλλά μόνο για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων και μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ειδικά στα νησιά, το κόστος ανεβαίνει και υπολογίζεται ότι στην Κρήτη η τιμή εκκίνησης θα είναι στα 1,160 ευρώ και στις Κυκλάδες στα 1,220 ευρώ το λίτρο.

Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται, μάλιστα, με συντηρητική- όπως τη χαρακτηρίζουν- παραδοχή για περιθώριο κέρδους 70 ευρώ/1.000 λίτρα, που θα διαχυθεί σε εταιρίες, μεταφορείς και πρατηριούχους.

Η περσινή περίοδος είχε ξεκινήσει με μέση τιμή Επικράτειας στα 1,14 ευρώ και είχε “κλείσει” στα 1,08 ευρώ το λίτρο, μετά από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Παραγγελίες για φέτος φυσικά δεν υπάρχουν ακόμα, καθώς η καλοκαιρία ως τις αρχές Οκτωβρίου αλλά και η προσμονή για αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων ή και του επιδόματος θέρμανσης, έβαλε χαμηλά στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών την προετοιμασία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η επιδότηση

Εξαιτίας των υψηλών τιμών, οι στοχευμένες παρεμβάσεις στο σύστημα επιδότησης θεωρούνται πιο πιθανές. Οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών πιο σαφή στοιχεία για το φετινό πλεόνασμα, που δείχνει να διαμορφώνεται κοντά στο 4%, με επικρατέστερο σενάριο την αναδρομική αύξηση της επιδότησης για τους περσινούς δικαιούχους ή/και την επαναφορά του συστήματος της προκαταβολής, έτσι ώστε το δημοσιονομικό κόστος να βαρύνει κυρίως το φετινό Προϋπολογισμό.