Shelf Cloud: Εντυπωσιακές εικόνες από το απόκοσμο σύννεφο, που «κατάπιε» την Αθήνα

Εντυπωσιακές οι εικόνες που δημοσίευσε το Forecast Weather Greece στο Facebook από το πέρασμα της καταιγίδας πάνω από την Αττική, όταν ένα τεράστιο πυκνό γκρίζο σύννεφο, Supercell, όπως αναφέρεται στην σελίδα,  φάνταζε να σκεπάζει επικίνδυνα χαμηλά την Αθήνα και έδινε την εντύπωση, πως θα μπορούσε να… «ρουφήξει» τον νομό.

Η άκρη από το μεγάλο αυτό σύννεφο ονομάζεται shelf cloud και τα σύννεφα, που το σχηματοποιούν,  δίνουν την αίσθηση ότι πέφτουν προς το έδαφος. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, χαρακτηριστικό του self cloud είναι η έντονη βροχόπτωση, που συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους.

Τα σύννεφα αυτά προκαλούνται από τις απότομες μετακινήσεις θερμών και ψυχρών αέριων μαζών. Φαίνονται εντυπωσιακά, ίσως ακόμη και τρομακτικά και πολλοί τα μπερδεύουν με ανεμοστρόβιλο. Όμως τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα. Εξαφανίζονται δε τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν, πράγμα που συνέβη και με την δυνατή και γεμάτη ριπές από κεραυνούς, απογευματινή καταιγίδα στην Αθήνα.

7000 κεραυνοί στην Αττική, σε μία μόλις, σύντομης διάρκειας καταιγίδα

Το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατέγραψε περί τους 7.000 κεραυνούς πάνω από την ελληνική επικράτεια, με 2.300 από αυτούς να εντοπίζονται πάνω από την ξηρά.

Στο video που ακολουθεί παρουσιάζεται η εξέλιξη της καταιγίδας αυτής από την μετεωρολογική κάμερα που βρίσκεται εγκατεστημένη στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ στην Πεντέλη.

  Δείτε το Video από το Meteo.gr:

Μετά την καταιγίδα, ο ήλιος έλαμψε ξανά, το Supercell σύννεφο είχε απλώς εξαφανιστεί, δίνοντας την θέση του σε ένα λαμπρό ουράνιο τόξο.