Καλός ο εθνικοσοσιαλισμός αλλά... «εξετράπη ιμπεριαλιστικώς»- Στην καθαρεύουσα οι απαντήσεις χρυσαυγίτη βουλευτή στο δικαστήριο

Για κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του, αλλά και για «εφεύρημα» σχετικά με τα τάγματα εφόδου έκανε λόγο ο Μ. Αρβανίτης,  ο πρώτος από τους 18 κατηγορουμένους, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κλήθηκε να απολογηθεί στο δικαστήριο για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Ο χρυσαυγίτης δήλωσε μάλιστα «Έλλην εθνικιστής, οπαδός του μεγάλου Ιωάννου Μεταξά» και αποκήρυξε τον χαρακτηρισμό του ναζιστή, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τους Ναζί, οι οποίοι είναι «κατάπτυστοι».

Κι ενώ στην αρχή είπε πως δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστηρίου,  επιφυλασσόμενος να τα πει όλα στην αγόρευση του,τελικά άλλαξε γνώμη.

Υποστήριξε ότι ο εθνικοσοσιαλισμός τα «πήγε καλά κοινωνικά στην Γερμανία» αλλά «εξετράπη ιμπεριαλιστικώς», ενώ ανέφερε ότι ποτέ δεν εντάχθηκε σε κόμμα «πλην της 4ης Αυγούστου του Κωνσταντίνου Πλεύρη ως πρωτοετής φοιτητής».

Ο…διώκτης

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει το καταστατικό της Χρυσής Αυγής του 1987 και τις αρχές της (περί απόλυτου αρχηγού) ο Μ. Αρβανίτης καταφέρθηκε σε βάρος του δημοσιογράφου Δ. Ψαρρά, «γνωστού διώκτη της Χρυσής Αυγής» κάνοντας λόγο για πλαστό καταστατικό, ενώ υποστήριξε ότι το μόνο κατασταστικό που ο ίδιος γνωρίζει είναι «το αποδεχθέν» από τον Άρειο Πάγο. Για να συμπληρώσει ότι εάν είχε υποψίες πως «ο Λαϊκός Σύνδεσμος είχε τέτοιες τάσεις, έστω και διεργασίες προς τέτοια κατεύθυνση, εγώ θα ήμουν εκτός».

Ο Μ. Αρβανίτης χαρακτήρισε «εφεύρημα» τα περί ταγμάτων εφόδου, ενώ καταδίκασε την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. «Αν κάποιοι εξετράπησαν αυτό είναι καταδικαστέον. Το φρικτόν και απάνθρωπο έγκλημα ενός στυγνού δολοφόνου εις την Αμφιάλην θα το αναλύσω στην αγόρευσίν μου” είπε.

Εναντίον των πολιτικών

Από τα βέλη του δεν ξέφυγαν οι πολιτικοί διώκτες της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι η άνοδος του κόμματος «είχε θορυβήσει τον Σαμαράκο» που «έκανε τον πολιτικό της Ελλάδος ο απατεωνάκος αυτός».

Για να συνεχίσει αναφερόμενος στον Νίκο Δένδια (σ.σ τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης) στον οποίο λείπει το «εθνικό συνειδός», αλλά και σε άλλα στελέχη της τότε κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά «αρχισκευωρό» και «ντροπή της Ελλάδος και της Μεσσηνίας»

Αναφερόμενος στον Νίκο Μιχαλολιάκο απέκλεισε το ενδεχόμενο να έδινε αυτός εντολές για επιθέσεις, ενώ ερωτηθείς για την φράση του ότι «θα ακονίζουμε τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια» απάντησε πως «ένας ρήτωρ καταφεύγει ενδεχομένως σε υπερβολές. Και εγώ αγορητής είμαι και πολλάκις έχω προβεί σε υπερβολές».

Οι απολογίες των κατηγορουμένων βουλευτών θα συνεχιστούν τη Δευτέρα στον Κορυδαλλό και την σκυτάλη θα πάρουν οι Χρυσαβαλάντης Αλεξόπουλος και Γεώργιος Γερμενής.