Στη δίνη του μεταναστευτικού η Λέσβος - Επεισόδια στον Κατσικά με τις μεταφορές από τη Μόρια (Video)

Έξι σκάφη με 243 αιτούντες άσυλο άνδρες, γυναίκες και κυρίως μικρά παιδιά, έφτασαν στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια, σήμερα από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι.

Οι βάρκες έφθασαν ακόμα και στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από τα σπίτια του βόρειου άκρου της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ τέσσερις από αυτές έφθασαν στη βόρεια Λέσβο στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Ο συνολικός πληθυσμός αιτούντων άσυλο στην περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης φτάνει στους 15.000, παρά τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης κατά τις οποίες περίπου 2.000 άτομα μετακινήθηκαν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας τις τελευταίες 20 μέρες. Ο πληθυσμός του καταυλισμού της Μόριας φτάνει τις 13.000 περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο όλο το Σεπτέμβριο έφθασαν 5.017 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 168 άνθρωποι τη μέρα. Από αυτούς το 63% ήταν από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία.

Προσαγωγές, υλικές ζημιές και «f@ck the police» στον Κατσικά

Λίγο μετά τις 15:00 έφτασαν την Τρίτη έφτασαν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά, 82 μετανάστες από τη Μόρια, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης του νησιωτικού hot spot.

Με αφορμή την άφιξη νέων προσφύγων και μεταναστών αρχικά μια μικρή ομάδα 30 περίπου ατόμων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας κλείνοντας την είσοδο του καταυλισμού.

Πριν φτάσουν τα τρία λεωφορεία από τον Πειραιά, αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν την είσοδο του καταυλισμού που την είχαν κλείσει με μεγάλο κορμό δέντρου, με τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία στη θέα των αστυνομικών να οπισθοχωρούν.

Σκηνικό περιορισμένης έντασης προκλήθηκε όταν κάποιοι εξ αυτών πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, με την τάξη ωστόσο να επανέρχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σκηνικό έντασης με έντονους διαπληκτισμούς και πετροπόλεμο ακολούθησε κατά την άφιξη των προσφύγων και των μεταναστών με κάποιους εξ αυτών να πετούν πέτρες στο εσωτερικό του καταυλισμού αλλά και σε ένα από τα τρία λεωφορεία προκαλώντας υλικές ζημιές, με την αστυνομία να προχωρά σε προσαγωγές τεσσάρων ατόμων.

Αρκετοί από τους διαμένοντες στη Δομή κατά της έντονης διαμαρτυρίας τους για τις νέες αφίξεις  φώναζαν συνθήματα κατά της ΕΛ.ΑΣ, όπως «f@ck the police» και άλλα και κατά των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν εισέλθει στη Δομή όπου προς ώρας επικρατεί ηρεμία ενώ στο χώρο παραμένει η διμοιρία των ΜΑΤ και η ηγεσία της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι στον Κατσικά διαμένουν πάνω από 1.000 πρόσφυγες με την κατάσταση να αρχίζει πλέον να γίνεται ασφυκτική.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Σεπτέμβρη, 206 ακόμη άτομα από τη Μόρια έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στο camp του Κατσικά ενώ 36 μεταφέρθηκαν στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος