Κρίθηκε παράνομη, αλλά θα γίνει η απεργία των ναυτεργατικών σωματείων

Παράνομη κρίθηκε από το πρωτοδικείο Πειραιά, μετά από προσφυγή των ακτοοπλόων, η 24ωρη απεργία που κήρυξαν για αύριο τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Πρόκειται για τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) που ζητούν την απόσυρση ρυθμίσεων από το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στις οποίες, όπως αναφέρεται, «επιχειρείται η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ΣΣΕ και ο έλεγχος των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία».

Πάντως και τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν ότι η απεργία θα γίνει κανονικά και καλούν τα μέλη τους, σε συμμετοχή, για την περιφρούρησή

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, σε δήλωσή του προσθέτει ότι «το δικαίωμα της απεργίας ήταν και θα παραμείνει όπλο στα χέρια των εργαζομένων».

Η ΠΕΝΕΝ καλεί τα μέλη της σε περιφρούρηση της αυριανής απεργίας από τις 5 τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά και τονίζει ότι «ο όποιος σχεδιασμός να χτυπηθεί η απεργία θα αποτύχει».

Επίσης, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) θα πραγματοποιήσουν προ συγκέντρωση στις 5 το πρωί στην πλατεία Καραΐσκάκη.

Η απεργία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ναυτεργατικών σωματείων, θα ξεκινήσει από τις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου, έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, στα πλοία των λιμανιών του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου.

Στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά, συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά.