Ερωτηματικά για το αν υπάρχει απανθρακωμένο βρέφος στην Μόρια - Τι δείχνει φωτογραφία που κυκλοφορεί

Για έναν μόνο θάνατο, κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας, αναφερόμενο στα τραγικά γεγονότα, της Μόριας χθες.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση πρόκειται για μια γυναίκα που βρέθηκε απανθρακωμένη.

Το υπουργείο δεν αναφέρει κάτι για δεύτερο νεκρό, που φέρεται να είναι  ένα βρέφος. Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες του νησιού, οι πρόσφυγες είχαν ανασύρει το άψυχο σώμα του  μωρού από τα αποκαΐδια του κοντέινερ το οποίο είναι καμένο και θρηνούσαν, περιφέροντάς το μέσα στο χώρο του καταυλισμού.

Η εξήγηση που δίνεται, για το θρίλερ με τον ακριβή αριθμό των νεκρών είναι πως το ΕΚΑΒ δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισέλθει στον καταυλισμό και να επιβεβαιώσει τον θάνατο του βρέφους.

Το σενάριο, πάντως για την ύπαρξη καμένου μωρού ενισχύεται από  φωτογραφία που δημοσιεύει η τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, στην οποία διακρίνονται πρόσφυγες να περιφέρουν το άτυχο βρέφος εντός του χώρου του ΚΥΤ.

Ο Δημήτρης Πατέστος, στελέχος των Γιατρών του Κόσμου που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, επικαλέστηκε πληροφορίες και μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες στο κοντέινερ ζούσε οικογένεια με μητέρα και δύο παιδιά, τα οποία αγνοούνται. «Μητέρα με δύο παιδιά αναφέρουν όλοι, μητέρα με δύο παιδάκια, που προσπάθησαν να βγουν από την πόρτα αλλά δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα να καούν μέσα… Αργότερα μεταφέρθηκε η σορός της γυναίκας με ιδιωτικό αυτοκίνητο στο νοσοκομείο, ενώ τα παιδάκια της αγνοούνται… Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να βρουν κάτι… Είχε πάρα πολύ κόσμο, από τα κοντέινερ έχουν μείνει μόνο οι σκελετοί… Δεν ξέρανε ακριβώς, επισήμως ποιοι μένανε εκεί, προκύπτει μόνο από μαρτυρίες», είπε ο κύριος Πατέστος.

 Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

«Από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος. Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπεδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών.

Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας».