Λέρος - Κλοπή οπλισμού: Τι είπε ο υπαξιωματικός που «έσπασε»

Δύο ή τρία πρώην στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και ένας διαχειριστής της αποθήκης οπλισμού βρίσκονται στο στόχαστρο των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής και του ΓΕΝ ως επικρατέστεροι ύποπτοι για την κλοπή βαρέος οπλισμού από τις αποθήκες της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων (ΥΝΤΕΛ) της Λέρου που διαπιστώθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την παρακολουθεί στενά κλιμάκιο της ΕΥΠ, το οποίο ωστόσο δεν εμπλέκεται ενεργά στο επιχειρησιακό τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στελέχη της Κατεχάκη επισημαίνουν ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς ο χρόνος και ο τρόπος που έγινε η κλοπή καθώς πρόσβαση στην αποθήκη είχαν τους τελευταίους μήνες 6-7 άτομα. Κάποιοι από αυτούς ήταν επιφορτισμένοι με το καθήκον να ελέγχουν τον οπλισμό και τα δεδομένα θερμοκρασίας και υγρασίας της αποθήκης, ενώ άλλοι κομάντος του Ναυτικού έμπαιναν στην αποθήκη για να προμηθεύονται υλικά για τις ασκήσεις τους.

Η ομολογία μόνιμου στελέχους του Πολεμικού Ναυτικού που μέχρι πρόσφατα είχε την ευθύνη για τη φύλαξη της αποθήκης πυρομαχικών στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) ότι τον Οκτώβριο του 2018 έδωσε το κλειδί της αποθήκης στον προηγούμενο διαχειριστή των πυρομαχικών που προορίζονταν για πολεμικές επιχειρήσεις, θεωρείται το πρώτο βήμα για την αποκωδικοποίηση της σοβαρής υπόθεσης.

Τι είπε ο υπαξιωματικός που «έσπασε» στην ανάκριση

Ο υπαξιωματικός ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2018 έδωσε τα κλειδιά στον προηγούμενο διαχειριστή ο οποίος του ζήτησε να μπει στον θάλαμο όπου φυλασσόταν ο φόρτος μάχης για τους βατραχανθρώπους των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών. Ο νέος διαχειριστής της αποθήκης είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018, περίπου ένα μήνα πριν το αίτημα του συναδέλφου του να του δώσει τα κλειδιά.

Ο υπαξιωματικός που παρέδωσε τα κλειδιά στον προκάτοχό του είπε ότι πείστηκε στον ισχυρισμό του τελευταίου πως ήθελε να μπει στην αποθήκη -μαζί με δύο βατραχανθρώπους της ΜΥΚ- για να αφήσουν υλικά της Μονάδας. Στο ερώτημα των διενεργούντων την προανάκριση γιατί έδωσε τα κλειδιά της αποθήκης σε πρόσωπα μη εξουσιοδοτημένα, προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι λειτούργησε βάσει εμπιστοσύνης με τον συνάδελφό του.

Επίσης, στην ομολογία του, ο προηγούμενος διαχειριστής της αποθήκης υποστήριξε ότι ο υπαξιωματικός που παρέλαβε τα κλειδιά μαζί με τους δύο βατραχανθρώπους των ΟΥΚ μπήκαν στον ελεγχόμενο χώρο της αποθήκης σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιπτώσεις το 2018.

Ο υπαξιωματικός που «έσπασε» πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο ΟΥΚάδες με τον συνεργό τους έμπαιναν στην αποθήκη με μαύρες σακούλες και έβγαιναν κρατώντας τις ίδιες μαύρες σακούλες προφανώς γεμάτες με τα δύο αντιαρματικά, τις δύο νάρκες κατά προσωπικού, τις οπλοβομβίδες, τις 22 χειροβομβίδες, τις σφαίρες και το βραδύκαυστο φιτίλι που αφαιρέθηκαν από την φυλασσόμενη αποθήκη.

Εικονική καταμέτρηση

Ακόμη φαίνεται πως μια από τις καταμετρήσεις στις αποθήκες με τα πυρομαχικά της ναυτικής βάσης ήταν εικονική. Οι εισαγγελείς του Ναυτοδικείου που συμμετέχουν στην έρευνα της υπόθεσης εξετάζουν επίσης αν είχαν τηρηθεί και τα πρωτόκολλα καταστροφής των ναρκών. Στελέχη των αρχών ασφαλείας αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι τα επόμενα 24ωρα θα επιχειρηθεί να προσδιοριστεί πλήρως η ταυτότητα αυτών που προχώρησαν στην κλοπή, αλλά και να εντοπιστεί μέρος των κλοπιμαίων.

Επιπλέον εκτιμούν ότι κίνητρο των δραστών ήταν η παρακράτηση των όπλων (όπως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις απώλειας οπλισμού από στρατόπεδα) ή η προώθησή τους σε κυκλώματα λαθρεμπόρων και ποινικών που έχουν σχέση κυρίως με περιοχές της νότιας Πελοποννήσου. Χωρίς να αποκλείονται άλλα ενδεχόμενα. Όπως αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ» οι δράστες πήραν από την αποθήκη εκτός από τα δύο αντιαρματικά συστήματα τύπου LAW, δύο ρουκέτες, δύο νάρκες, έξι οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες και μερικές δεκάδες μέτρα φυτίλι.