Σκηνικό πολέμου με μάχες σώμα με σώμα και πετροπόλεμο στην Μόρια

Άγρια επεισόδια ξέσπασαν στο Κέντρο Ταυτοποίησης Προσφύγων στην Μόρια της Λέσβου. Σύμφωνα με τον ANT1, τα επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των μεταναστών που συγκρούονταν σώμα με σώμα και πετούσαν πέτρες.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η ιστοσελίδα «Στο Νησί» μετέδωσε πως επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αιτούντων άσυλο και της Αστυνομίας, μετά από διαμαρτυρία των ασυνόδευτων ανήλικων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση της πτέρυγας ανηλίκων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

«Σήμερα το πρωί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια δημιουργήθηκε ένταση από ομάδα (50) περίπου ανήλικων που προέβαλαν ως αίτημα την άμεση αποχώρηση τους από το Κέντρο.

Αμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για την εξομάλυνση της κατάστασης και όταν το προσωπικό της Ο.Π.Κ.Ε. δέχτηκε επίθεση, έγινε χρήση ενός δακρυγόνου για την απώθηση των ατόμων. Ακολούθως αφού περιορίσθηκαν σε ασφαλή χώρο, ομάδα διαπραγμάτευσης συζητά μαζί τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η κατάσταση στο νησί είναι τραγική. Τόσο στην Λέσβο όσο και στα υπόλοιπα νησιά του Aνατολικού Αιγαίου καταφθάνουν συνεχώς νέα κύματα προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr σε υποδομές οι οποίες υπάρχουν σε πέντε νησιά για 10.000 ανθρώπους, στοιβάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 25.000 πολλοί εκ των οποίων παιδιά και γυναίκες.

Κι ενώ γίνονται προσπάθειες για μεταφορά πολλών εκ των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ξανά, ότι η κατάσταση στα κέντρα των νησιών, εκεί όπου καταφθάνουν πρόσφυγες κατά χιλιάδες είναι εκτός ελέγχου.

Προσφυγικό: Επιστροφή στους αριθμούς του 2015

Όπως εξήγησε στο newsit.gr ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βασίλης Στραβαρίδης, οι ροές από τα τουρκικά παράλια είναι πράγματι αυξημένες, με τον αριθμό των προσφύγων να προσεγγίζει το τελευταίο διάστημα, τα νούμερα του 2015 και 2016.

«Με τη διαφορά» σημειώνει ο ο ίδιος, «πως σήμερα, λόγω της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, εγκλωβίζονται εδώ, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια παρέμεναν συνήθως μόνο για λίγες ημέρες».

«Έρχεται δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά»

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 12.000 αιτούντες άσυλο», γράφει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά».

Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι οι λόγοι για την ενίσχυση των προσφυγικών ροών είναι ασαφείς. «Όλοι όμως γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Η άνοδος του αριθμού των προσφύγων σχετίζεται εν μέρει με τις πιέσεις που δέχονται οι περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία. Λόγω της εντεινόμενης δυσαρέσκειας του τουρκικού πληθυσμού η Άγκυρα υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι, κυρίως, των Σύρων προσφύγων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα ωστόσο είναι Αφγανοί.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η άνοδος του αριθμού των προσφύγων έχει πολιτικό υπόβαθρο. Λέγεται μάλιστα ότι στη διένεξη με την Κύπρο με αφορμή τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα εντείνει συνεχώς την πίεση, γεγονός που αντανακλά και στην Ελλάδα καθώς και το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.