Ολονύκτια επιφυλακή για την φωτιά στην Σάμο - Εκκενώθηκαν πέντε ξενοδοχεία

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε χθες λίγο μετά το απόγευμα σε δασική έκταση στον Μεσόκαμπο Σάμου. Αργά το βράδυ του Σαββάτου δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο ωστόσο υπάρχουν  διάσπαρτες εστίες, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Ως εκ τούτου οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές παραμένουν στην περιοχή,

Νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός καθώς η φωτιά έκαιγε σε τουριστική περιοχή, Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού Χριστόδουλο Σεβαστάκη,  εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ξενοδοχεία.

Λεωφορεία του δήμου και λιμενικοί παρέλαβαν 185 άτομα (τουρίστες και προσωπικό) και τους μετέφεραν σε γυμναστήριο, όπου βρίσκονται ασφαλείς.

«Εκκενώθηκαν προληπτικά γιατί απειλήθηκαν από τη φωτιά. Δεν υπάρχουν ζημιές στα σπίτια αλλά υπάρχει ζημιά στο δίκτυο της ΔΕΗ και κάποια ξενοδοχεία δεν έχουν ρεύμα. Έχουμε ανοίξει το κλειστό γυμναστήριο και έχουμε  βάλει μέσα τον κόσμο και τον περιθάλπτουμε. Έχουμε ειδοποιήσει τη ΔΕΗ να πάει να τα αντικαταστήσει. Ευτυχώς σε γενικές γραμμές προλάβαμε, δεν απειλούνται σπίτια και ξενοδοχεία τώρα αλλά υπάρχει ένα μέτωπο στο βουνό» είπε ο κ. Σεβαστάκης.

Στην επιχείρηση εκκένωσης συμμετείχαν και σκάφη του Λιμενικού και της Frontex τα οποία απομάκρυναν 22 άτομα από την παραλία Πούντες στην μαρίνα του Πυθαγορείου.

Σε τουριστική περιοχή

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος, μιλώντας στον Ant1, είπε πως η φωτιά δεν ήταν μεγάλη, αλλά σε δύσκολο σημείο, καθώς έκαιγε σε πολύ τουριστική περιοχή του νησιού, όπου βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία. «Εκκενώσαμε πέντε ξενοδοχεία, δύο γιατί πλησίαζε η φωτιά και άλλα τρία προληπτικά», δήλωσε

Ο κύριος Κατραζάκος έκανε λόγο επίσης, για πολύ γρήγορη και μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς ο κύριος Χαρδαλιάς, γγ Πολιτικής Προστασίας, τον ενημέρωσε πως φτάνει στη Σάμο ένα σούπερ πούμα και ένα C-130 με προσωπικό.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετείχαν 90 εθελοντές και  Στρατός με μηχανήματα, ώστε να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες. Λόγω της νύχτας αποχώρησαν τα εναέρια μέσα.

Από τις 9 το βράδυ

Η εικόνα της φωτιάς, είχε ήδη βελτιώθεί γύρω στις 9 το βράδυ καθώς άρχισε  να απομακρύνεται προς την παραλία, βοηθούντων και των ανέμων οι οποίοι κόπασαν. Όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπήρχαν δύο μέτωπα: Το ένα προς το βουνό, το οποίο ήταν και το δυσκολότερο σημείο λόγω του δάσους και το δεύτερο προς την παραλία στην περιοχή της Γλυκόριζας. Την πυρκαγιά «χώριζε» στα δύο ο δρόμος που συνδέει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο.