Δύο περιοχές για τις νέες «φυλακές Κορυδαλλού»

Σε περιοχή της Δυτικής Αττικής , με  πιθανότερους  χώρους  παλιά στρατόπεδα στον Ασπρόπυργο ή στον Σχιστό,  θα κατασκευασθεί τελικώς (σ.σ. αν δεν υπάρξει ανατροπή της τελευταίας στιγμής) η νέα φυλακή που θα αντικαταστήσει το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού  το οποίο θα κλείσει, σύμφωνα και με τη εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου  Μητσοτάκη.

Τις τελικές διαδικασίες παρακολουθεί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, η οκταμέλης Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και διευθυντές φυλακών προχώρησε τα τελευταία 24ωρα σε διαδοχικές συνεδριάσεις για να ορίσει –μέχρι τη Δευτέρα – τον χώρο που θα κατασκευασθούν  τελικώς οι  νέες φυλακές.

Η τελική επιλογή  βασίζεται σε 40 κριτήρια που έχουν τεθεί για την κατασκευή του νέου σωφρονιστικού  καταστήματος κι ανάμεσα σε αυτά η απόσταση από την Αθήνα, η ευκολία πρόσβασης , θέματα  ασφαλείας κλπ.

Περιοχές όπως ο Αυλώνας, η Μαλακάσα κι ορισμένες άλλες φαίνεται να απορρίπτονται λόγω μεγάλης απόστασης από την Αθήνα και των δυσχερειών που θα υπάρξουν στις μετακινήσεις του προσωπικού, των δικηγόρων, των συγγενών κ.λπ.

Οι 20 «κομάντος»

Τη ίδια ώρα οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη σχεδιάζουν ομάδα 20 «κομάντος» από κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ αλλά κι οικονομικές υπηρεσίες που θα πραγματοποιούν εκτάκτους ελέγχους στις φυλακές της χώρας για ανεύρεση υπόπτων αντικειμένων, για εξέταση κρατουμένων, για αποτροπή αποδράσεων  ή για την αδρανοποίηση   κακοποιών  που δίνουν εντολές   για εγκληματικές ενέργειες μέσα από τις φυλακές.

Οι έλεγχοι θα γίνονται και στις οικονομικές υπηρεσίες των φυλακών αλλά και σε λογαριασμούς που διατηρούν χρήματα οι κρατούμενοι.

Ακόμη στο Υπουργείο Προστασίας και στην Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής  Πολιτικής στην οποία προΐσταται η δικηγόρος κ. Σοφία Νικολάου  θα δημιουργηθεί και ειδική  Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων που θα χειρίζεται περιστατικά αποδράσεων, εξεγέρσεων  κι άλλα μείζονα  γεγονότα στις φυλακές της χώρας.

Επιπλέον προωθούνται αλλαγές στο σωφρονιστικό κώδικα ώστε να τιμωρούνται με μεγαλύτερες ποινές πειθαρχικά παραπτώματα των  κρατουμένων.

Τέλος , σύμφωνα με πληροφορίες οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες που είχαν περιέλθει   στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , τελικώς θα «επιστρέψουν» -ύστερα κι από ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί- στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.