Ντόμινο θανάτου: Βλάβη - Πρόσκρουση στα καλώδια της ΔΕΗ - Έκρηξη-Συντριβή

Τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Γαλατά και στον Πόρο, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι τρεις επιβαίνοντες αναμένεται να φέρει στο «φως» το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή μηχανικό πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα των ερευνών θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων είναι πρώιμο το στάδιο της διερεύνησης των αιτιών και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά σημειώθηκε η συντριβή στη θάλασσα.

«Το περιμέναμε…»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των χειριστών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισε νωρίτερα σήμερα για το δυστύχημα ότι «ήταν στον προθάλαμο» και απλά περιμέναμε πότε θα συμβεί, υπογραμμίζοντας την «μικρή απόσταση ανάμεσα στο ελικοδρόμιο και τα καλώδια» υψηλής τάσης. Παράλληλα, τόνισε ότι στο παρελθόν είχε σταλεί επιστολή στον ΔΕΔΔΗΕ για την έλλειψη σήμανσης που θα ενημέρωνε τους πιλότους για την καλωδίωση, καθώς το 70% των ατυχημάτων και δυστυχημάτων με ελικόπτερα παγκοσμίως προκύπτει από εμπλοκή με καλώδια.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή επιβεβαιώνει έγγραφο της προς την ΔΕΔΔΗΕ και τις αρμόδιες αρχές, όπου ζητούσε να υπάρξει ειδική σήμανση στα καλώδια της ΔΕΗ (τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων), προκειμένου να είναι απολύτως ορατά από τους πιλότους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πρόσκρουσης στα καλώδια της.

«Περιφραγμένο οικόπεδο»

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας, Κωνσταντίνος Καραγιάννης δήλωσε ότι τα καλώδια βρίσκονταν περίπου 250 με 300 μετρά από το ελικοδρόμιο. «Το ελικοδρόμιο δεν ήταν αδειοδοτημένο και δεν ήταν ασφαλές για την προσγείωση και απογείωση», πρόσθεσε.  Σημείωσε δε ότι κατασκευάστηκε το 1987 από το πρώην Λιμενικό Ταμείο Πόρου το οποίο περιήλθε μετά στον Δήμο Τροιζήνας με την μεταρρύθμιση «Καποδίστριας». Ο Δήμος, είπε, ουδέποτε ασχολήθηκε και οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν τον χώρο με δίκη τους ευθύνη.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, κάτοικοι του νησιού καταγγέλλουν ότι το ελικοδρόμιο του Γαλατά, από όπου απογειώθηκε το μοιραίο ελικόπτερο λειτουργεί χωρίς άδεια, ότι δεν υπάρχει καλός φωτισμός ούτε σήμανση και πως το ελικοδρόμιο είναι ένα μη περιφραγμένο οικόπεδο, ελεύθερα προσβάσιμο, καθώς δεν υπάρχει φύλαξη.