«Χρειαζόμαστε μέτρα τις επόμενες ώρες, όχι τις επόμενες ημέρες» - Τρεις προτάσεις από τους επιχειρηματίες της Σαμοθράκης

«Καλός ο καθαρισμός του λιμανιού, αλλά η Σαμοθράκη χρειάζεται νέες λιμενικές υποδομές». Τον κώδωνα κρούει ο δήμαρχος της Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας,  ο οποίος αναφέρει ότι τα μέτρα καθαρισμού του λιμανιού κινούνται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, εκείνο που χρειάζεται το νησί, ώστε να μπει πολύ δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, είναι καινούργιο λιμάνι στην Καμαριώτισσα.

Κατά τον ίδιο, σήμερα το λιμάνι είναι… αυθαίρετο σε μεγάλο βαθμό και είναι αδύνατο να ελλιμενιστούν σε αυτό μεγάλα πλοία με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της επανάληψης στο μέλλον, προβλημάτων στην ακτοπλοϊκή σύνδεσή του νησιού, αντίστοιχα με αυτά των ημερών πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, όταν ο τουρισμός  δέχθηκε τεράστιο πλήγμα και υπέστη πρωτόγνωρη δυσφήμηση.

Σε απόγνωση

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γλήνιας στο ethnos.gr, έχουν απομείνει το πολύ σαράντα μέρες για τη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου και τα μέτρα για την ενίσχυση του νησιού και κατά συνέπεια των επαγγελματιών του θα πρέπει να αποφασισθούν και να υλοποιηθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

Τι προτείνουν

«Μπορούν να επιδοτηθούν δρομολόγια των πλοίων από την Πολιτεία μέχρι το τέλος της φετινής σαιζόν, ώστε το χαμηλότερο κόστος να φέρει στο νησί μας περισσότερους τουρίστες, να επιδοτηθεί η διοργάνωση κάποιου διεθνούς φεστιβάλ το Σεπτέμβριο, αλλά και μέσω του ΕΟΤ και του ΟΑΕΔ να δοθούν κουπόνια σε τουρίστες, ώστε να κάνουν φθηνότερες διακοπές στη Σαμοθράκη. Αυτά είναι ουσιαστικά μέτρα τόνωσης, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν από… σήμερα.

Σε όλο το νησί βλέπεις επιχειρηματίες με σκυθρωπά πρόσωπα. Οι άνθρωποι προχώρησαν σε επενδύσεις, περίμεναν τον Αύγουστο, για να δουλέψουν και όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, δε θα μπορέσουν με τίποτα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δυστυχώς, πλέον οι αφίξεις στο νησί μας είναι πολύ λίγες, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγοστό τουρισμό», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Γλήνιας.

Κατά τον ίδιο αναμένονται αποφάσεις και άμεση υλοποίηση μέτρων κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεταξύ φορέων του νησιού και διοίκησης του Υπουργείου Τουρισμού.