«Καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση είναι και η επανέναρξη των πλειστηριασμών, μια διαδικασία που είχε παγώσει λόγω των πρόωρων εκλογών.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του in.gr.αναμένεται να τροποποιηθεί σε κακούργημα (ξανά) η ενεργητική δωροδοκία (άρθρο 236) ώστε να αποφευχθεί τυχόν αρνητική έκθεση αξιολόγησης για τη χώρα μας από τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ πιθανότατα θα επανέλθει η προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς με θεσμοθέτηση (και πάλι) της αυτεπάγγελτης δίωξης όσων προκαλούν σωματική βλάβη (παρ. 2 του άρθρου 315).

Την πρώτη πεντάδα αλλαγών αναμένεται να συμπληρώσουν οι παρεμβάσεις για τις υπό όρους απολύσεις βαρυποινιτών (άρθρο 105), για τις εκρηκτικές ύλες όπως οι μολότοφ (άρθρο 272) αλλά και η επαναφορά μερικών πταισμάτων που καταργήθηκαν από τοn ΣΥΡΙΖΑ.

Και μπορεί αρχικά να υπήρχαν σκέψεις για ενέσεις-εξπρές στις προβληματικές κατά την κυβέρνηση διατάξεις, ωστόσο επιλέχθηκε τελικά η επανασύσταση της προηγούμενης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα προσεγγίσει ολιστικά τον νέο Ποινικό Κώδικα για να προβεί σε τροποποιήσεις, με σκοπό να μη δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα ή νέες δυσλειτουργίες.

Αλλωστε οι διορθώσεις σε κάποιο άρθρο ενδέχεται να επιφέρουν αλυσιδωτές αλλαγές σε άλλα άρθρα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Για την κυβέρνηση ο νέος ποινικός χάρτης αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο του στοιχήματος του Πρωθυπουργού να θωρακιστεί το πληγωμένο στα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κύρος των θεσμών, τελικός στόχος για την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη (και) μέσα από τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες.

Ηδη από τις προγραμματικές δηλώσεις, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας είχε διαμηνύσει μεταξύ άλλων ότι «δεν θα επιδείξουμε καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς» και ότι θα αυστηροποιηθούν αρκετές διατάξεις που είχαν περάσει από τη Βουλή στο… παρά ένα της διάλυσής της, προκαλώντας ερωτηματικά στην κοινή γνώμη και τον νομικό κόσμο.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται αυστηρότερο πλαίσιο συγκεκριμένα στις προϋποθέσεις για την υφ’ όρων έξοδο πολυϊσοβιτών από τις φυλακές, στη χορήγηση αδειών σε καταδικασμένους τρομοκράτες και σε κακουργήματα που μετατράπηκαν σε πλημμελήματα (όπως η δωροδοκία). Εξάλλου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και για φυλακές υψίστης ασφαλείας – τύπου Γ.

 

Οι πέντε αλλαγές που εξετάζονται

Αρθρο 105: (και επόμενα άρθρα): Αυστηρότερο πλαίσιο για τις υπό όρους απολύσεις βαρυποινιτών

Αρθρο 272: Μετατροπή σε κακούργημα οι παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες (μολότοφ)

Αρθρο 315:Επαναφορά της παρ. 2 που αναφέρεται σε σωματική βλάβη σε συμβολαιογράφους

Αρθρο 236: Κακούργημα το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας

Επαναφορά ορισμένων πταισμάτων