Στο πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά στην Εύβοια και τους πιθανούς υπαίτιούς της έχει στραφεί πλέον η έρευνα της Πυροσβεστικής. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνηγορούν στο σενάριο του εμπρησμού, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν εντοπίσει στουπιά, μπιτόνια και ενδεχομένως εύφλεκτο υγρό, κοντά στα σημεία όπου εκδηλώθηκε αρχικά η φωτιά.

Οι Αρχές, όπως φαίνεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, έχουν ζητήσει άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τους τρεις κύριους υπόπτους.

Από τις δεκάδες καταθέσεις που έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι αρχές, εξετάζονται οι ύποπτες κινήσεις στην περιοχή ενός ατόμου με μοτοσικλέτα, καθώς και ενός αυτοκινήτου με δύο επιβαίνοντες. Για τη μηχανή μάλιστα, οι περισσότεροι από τους μάρτυρες είπαν ότι δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας.

Μιλώντας στο One Channel ο Πατήρ Ιάκωβος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλης, ανέφερε πώς λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, άκουσε ένα αμάξι να περνά από το σημείο και να κάνει βόλτες.
Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής έχει επικεντρωθεί σε τρεις υπόπτους – όλοι κάτοικοι της περιοχής. Και οι τρεις έχουν ήδη εξεταστεί για το πού βρίσκονταν τις επίμαχες ώρες. Οι πληροφορίες λένε, ότι έχουν παρουσιάσει άλλοθι.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ανάμεσα στους υπόπτους είναι και ένας 33χρονος που είχε συλληφθεί πέρσι για εννέα εμπρησμούς και μάλιστα είχε καταδικαστεί, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Ο 33χρονος είχε ισχυριστεί ότι έβαζε φωτιές για να τιμωρήσει τους συγχωριανούς του.

Όσον αφορά στη φετινή πυρκαγιά, ο ίδιος είπε ότι την ώρα της φωτιάς ήταν σε άλλο χωριό της Εύβοιας.

Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων: Όλα δείχνουν εμπρησμό

Μιλώντας στο One Channel ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, ανέφερε ότι σύμφωνα με δική του εκτίμηση, δεν υπάρχουν τυχαία αίτια για αυτή τη φωτιά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά είναι σε δρόμο ασφάλτινο ενώ πλευρικά είναι πυκνό πευκοδάσος και από τις δυο κατευθύνσεις.
«Τα έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής θα εκτιμήσουν αν αυτό προήλθε από κάτι. Εύχομαι να κάνω λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων, στην περιοχή φαίνεται πως κυκλοφορούσε κάποιο όχημα πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς.

Ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων είπε ότι λίγες μέρες πριν τη μεγάλη πυρκαγιά, την Παρασκευή, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων, είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά στις 3 το πρωί.

Σε επιφυλακή τις επόμενες ώρες

Μέχρι αργά το απόγευμα 8 έως 10 αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν συνεχείς πτήσεις, «χτυπώντας» από αέρος τις εστίες της φωτιάς σε δύσκολα σημεία στα οποία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες. Από το έδαφος, τμήματα της πυροσβεστικής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του στρατού αλλά και εθελοντές προσπάθησαν να μην αφήσουν ούτε μια εστία να καίει, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα περιφερειακά σημεία της φωτιάς, όπως επίσης στα απόκρημνα και τις χαράδρες, όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη απειλή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επικράτησε άπνοια, η οποία ευνόησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις παρά το γεγονός ότι το ξημέρωμα είχαν σηκωθεί -για μικρό χρονικό διάστημα- ισχυροί άνεμοι που προβλημάτισαν τους πυροσβέστες. Από το πρωί ένα μεγάλο κομμάτι από την καμένη έκταση περιμετρικά έχει πλέον ελεγχθεί. Η προσπάθεια κατάσβεσης ωστόσο συνεχίζεται και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα, καθώς το σύνολο των πυροσβεστών που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή παραμένουν, για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και «να περπατήσουν με το πόδι όλα τα σημεία της φωτιάς», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της Πυροσβεστικής.

Μετρούν τις πληγές οι κάτοικοι

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Πλατανιά Ψαχνών και Σταυρού μετρούν τις «πληγές» που αφήνει η φωτιά.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Βουρδάνο, «σήμερα βρέθηκαν στην περιοχή για να κάνουν μια αναγκαία εκτίμηση της κατάστασης ειδικοί εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρώσει η Πυροσβεστική τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, και στη συνέχεια να δοθεί εντολή στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ που είναι στο δήμο στα Ψαχνών να δεχθούν αιτήσεις για αποζημίωση, καταβάλλοντας και το ειδικό παράβολο που έχει προβλεφθεί γι’ αυτές τις περιπτώσεις» σημειώνει.

Όμως δεν κρύβει την ανησυχία του, καθώς, όπως εξηγεί, σε παρόμοιες  περιπτώσεις, τόσο στη γειτονική Λίμνη όσο και στο Κοντοδεσπότι, «υπήρξαν προβλήματα αποζημιώσεων με τους ρητινοπαραγωγούς, που θα πρέπει να αποφευχθούν». Όπως υπογραμμίζει,  «το μεγαλύτερο μέρος του δάσους που έχει καεί είτε είναι διακατεχόμενο είτε οι κάτοικοι των χωριών έχουν ψήφους ιδιοκτησίας σε αναγκαστικούς συνεταιρισμούς και προκύπτουν πολλά προβλήματα που στην περίπτωση της Λίμνης της Εύβοιας χρειάστηκαν ειδικές παρεμβάσεις για να μπορέσουν να ενταχθούν στις αποζημιώσεις. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στη συνέχεια», επισημαίνει.