«Μέτωπο» κατά των αναζωπυρώσεων από τους πυροσβέστες - Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους

Τις συνεχείς αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς που κατακαίει από χθες την Κεντρική Εύβοια, προσπαθούν να αναχαιτίσουν οι πυροσβέστες τις τελευταίες ώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης  «δεν απειλείται καμία κατοικημένη περιοχή στην Εύβοια».

Η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες, ενώ τις προσπάθειες για κατάσβεση βοηθά η πτώση της έντασης των ανέμων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται σε δύο μέτωπα, στο χωριό Μακρυμάλλη και στην Πλατάνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες κανένα σπίτι δεν κάηκε, εκτός από κάποιες ζημιές εξωτερικά σε ορισμένα. Στις φλόγες παραδόθηκαν όμως κάποια αυτοκίνητα.

Δυστυχώς, τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που αφήνει πίσω της η πυρκαγιά, καθώς μέσα σε λίγες ώρες απανθρακώθηκε μεγάλο μέρος του πευκοδάσους περιοχής.

Μιλώντας στο iefimerida, ο κ. Αθανάσιος Ξηρογιάννης, διευθυντής Δασών Ευβοίας, σημείωσε: «από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν αποτεφρωθεί περίπου 25.000 με 28.000 στρέμματα δάσους. Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι. Θα έχουμε πλήρη εικόνα μετά την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Ο κ. Ξηρογιάννης  εξηγεί πάντως ότι «η έκταση που καίγεται δεν είναι περιοχή Natura. Το δάσος Natura είναι στη Στενή και βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα μέτωπα της φωτιάς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους όσοι συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φωτιά στην Εύβοια απηύθυνε ο πρωθυπουργός, με δηλώσεις του από το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην Εύβοια.

«Μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του στρατού, της Αστυνομίας, το προσωπικό του δήμου και της περιφέρειας και τους εθελοντές για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη φωτιά» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως τα πράγματα είναι καλύτερα αλλά δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.

Αποτέλεσμα εικόνας για μητσοτακης ευβοια

«Σύντομα η καταγραφή των ζημιών»

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα αρχίσει πολύ σύντομα το δύσκολο έργο της καταγραφής της έκτασης της ζημιάς. «Έχω ήδη ζητήσει να υπάρξει άμεση αποτύπωση για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες που υπέστησαν καταστροφές στην περιουσία τους», πρόσθεσε. «Η Πολιτική Προστασία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνησή μας, πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά των περιουσιών», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα για να κάνει «δραστικές παρεμβάσεις» στον τρόπο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως δεν έχει τελειώσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος και τόνισε πως θα χρειαστεί εγρήγορση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.