«Δεν βγαίνουμε, αδερφέ. Δύο, το πολύ τρεις μήνες δουλεύουμε»

Στην Ελλάδα, τη χώρα της ανομίας, όπου ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει, ήταν αναμενόμενο ότι εργαζόμενοι στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, γνωστή ως ΑΑΔΕ, θα… επικηρύσσονταν για το έργο τους.

Μα, πάνε κι αυτοί και καταγράφουν έκνομες ενέργειες μαγαζατόρων και επιβάλλουν πρόστιμα ή βάζουν λουκέτο σε μαγαζιά για μία-δύο μέρες; Είναι δυνατόν; Τα καταστήματα εστίασης και οινοπνευματωδών ποτών, καφετέριες, καθώς και άλλα μαγαζιά, τα οποία προσελκύουν τον περισσότερο κόσμο στους τουριστικούς προορισμούς, είναι εκείνα που… προσελκύουν και τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι, τη… δουλειά τους και οι μαγαζάτορες, οι οποίοι θεωρούν ότι αδίκως (!) μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Δύο, το πολύ τρεις μήνες δουλεύουμε. Μετά πέφτει πείνα», είναι το επιχείρημά τους. Υπάρχει, όμως, και δευτερολογία: «Κυνηγούν εμάς κι αφήνουν τα μεγάλα ψάρια να δρουν ανενόχλητα. Τους γιατρούς, τους δικηγόρους, αλλά και τους ηλεκτρολόγους, τους υδραυλικούς και άλλες τάξεις ελεύθερων επαγγελματιών». Να τους πεις πως έχουν εντελώς άδικο, δεν μπορείς. Βρίσκουν και τα κάνουν, και οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες από ουδεμία Αρχή μπορεί να ελεγχθούν. Η αλήθεια είναι αυτή. Και δεν είναι η μοναδική.

«Είχα χάσει τα κλειδιά του σπιτιού μου και αναγκάστηκα να καλέσω κλειδαρά. Ούτε λεπτό δεν έκανε για να μου ανοίξει την πόρτα. Ξέρετε πόσα μου πήρε; 60 ευρώ. Κι όταν τον ρώτησα για απόδειξη, η απάντησή του ήταν καταφατική, αλλά και εξοργιστική. “Δώστε 80 ευρώ για τον ΦΠΑ 24% και βεβαίως να σας κόψω απόδειξη”. Το σκέφτηκα και απάντησα αρνητικά», μου έλεγε μία φοιτήτρια, η οποία πολύ δύσκολα τα βγάζει πέρα. Δεν του απάντησε, βέβαια, ότι ο ΦΠΑ ήταν 14,4, άρα έπρεπε να λάβει ο κλειδαράς 74,4 € και όχι 80 ευρώ.

Όχι πως απαλλάσσονται των κατηγοριών τους οι ιδιοκτήτες καταστημάτων… τρίμηνης εργασίας. Όλοι αυτοί που θέλουν να βγάλουν τα λεφτά ενός χρόνου με δουλειά τριών μηνών. Όλοι αυτοί που θεωρούν αναγκαία συνθήκη τη φοροδιαφυγή, γιατί «διαφορετικά δεν βγαίνουμε, αδερφέ… Μας έχουν τσακίσει στη φορολογία».

Γι’ αυτό κι εκείνοι εξεγείρονται και «τσακίζουν» όποιον τολμήσει να μπει στο… άβατό τους. Εκεί φτάσαμε. Και να φοροδιαφεύγουν, πληρώνοντας μόνιμα το μάρμαρο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και να μετατρέπονται σε ταύρους εν υαλοπωλείω, επειδή δεν τους επιτρέπεται να κλέβουν…

πηγή: ethnos.gr