Μπαϊράμι και ντόλτσε βίτα στη Θεσσαλονίκη για 4.000 Τούρκους

Απόβαση περισσότερων από 4000 Τούρκων  αναμένεται από σήμερα και για τις επόμενες 4 ημέρες, στην Θεσσαλονίκη καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, και φέτος θα επιλέξουν τη Νύμφη του Θερμαϊκού για ντόλτσε βίτα αλλά και για να γιορτάσουν μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές των μουσουλμάνων, το μπαιράμι

«Η αύξηση φέτος σε σχέση με πέρυσι θα είναι αισθητή, παρά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, ξεπερνώντας τους 4.000 Τούρκους τουρίστες από περίπου 2.500 που είχαν επισκεφθεί την πόλη στο περυσινό μπαϊράμι», είπε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, Στέφανος Χατζημανώλης, προσθέτοντας ότι «αν και στην αρχή έγιναν κάποια βήματα από την πολιτεία για την τόνωση του τουριστικού ρεύματος από τη γειτονική χώρα, τα τελευταία χρόνια εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια».

Όπως εξήγησε, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα άλυτα πολιτικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών, οι διανυκτερεύσεις των Τούρκων στην πόλη αναμένεται να ανακάμψουν το 2019, ξεπερνώντας τις 63.386 που καταγράφηκαν το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων.

«Η Θεσσαλονίκη είναι προορισμός για τους Τούρκους. Τα τελευταία χρόνια δουλέψαμε συστηματικά για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών. Κάναμε άνοιγμα και οργανώσαμε πολλές επιχειρηματικές αποστολές τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Άγκυρα, ενώ επανειλημμένα συναντηθήκαμε με τις αντίστοιχες δημοτικές Αρχές της γειτονικής χώρας», δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας

Το «πρόγραμμα» των εκδρομέων

Κωνσταντινουπολίτες, Σμυρνιοί και αρκετοί από τον Πόντο φθάνουν στη Θεσσαλονίκη, αφού πρώτα κάνουν μία στάση στην Καβάλα είτε με δικά τους ΙΧ είτε με τουριστικά λεωφορεία, ενώ άλλοι πάλι επιλέγουν τις τουρκικές αερογραμμές, οι οποίες πετούν πλέον σε καθημερινή βάση από και προς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Η πλειοψηφία είναι ηλικίας 25-50, έχουν… πορτοφόλι, γοητεύονται από την παραλία, σεργιανίζουν στα βραδινά στέκια μέχρι το πρωί, δοκιμάζουν τις νοστιμιές της πόλης, τρώνε τα ελληνικά… ντολμαδάκια, επιλέγουν τις μουσικοταβέρνες στα Λαδάδικα, στην πλατεία Άθωνος και την Αρετσού, πίνουν φραπέ, ξοδεύουν πολλά στο ποτό, δεν κάνουν παζάρια στην αγορά, αφήνουν μπουρμπουάρ και αποχαιρετούν τη Θεσσαλονίκη με την υπόσχεση ότι θα ξανάρθουν σύντομα.

Δεν λείπουν, βέβαια, και κάποιοι υπερήλικες Τούρκοι, οι οποίοι έχουν πρώτου βαθμού συγγένειας με την πόλη και την επισκέπτονται τώρα τελευταία. Οι πατεράδες τους ήταν αυτοί που έφυγαν από εδώ και τη γύρω περιοχή και αρκετοί από αυτούς έρχονται και  ζητούν να τους ξεναγήσουν σε περιοχές 30-45 λεπτά έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπως στον Λαγκαδά και τα Γιαννιτσά, γιατί εκεί ήταν τα σπίτια των προγόνων τους.