Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Κοντά στην... αποφυλάκιση ο Κορκονέας - Έσπασαν τα ισόβια – Ποινή κάθειρξης 13 ετών

Σε κάθειρξη 13 ετών καταδικάστηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, που κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Στον Επαμεινώνδα Κορκονέα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό της Άμφισσας ο Κορκονέας σε ισόβια κάθειρξη και ο Σαραλιώτης σε 10ετή φυλάκιση.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τού αποδόθηκε η κατηγορία της «δολοφονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο» επιβεβαιώνοντας τον πρωτόδικο χαρακτηρισμό. Όπως σημειώνει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, από την πληθώρα των ελαφρυντικών που ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας -που διορίστηκε αυτεπάγγελτα από το Εφετείο το ΜΟΕ της Λαμίας-, έκανε δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα με συνέπεια οι ποινές πλέον να διαμορφώνονται με βάση το νέο νόμο από 15 έως και 10 χρόνια. Ο εισαγγελέας Εφετών κ. Χανής ζήτησε να επιβληθεί ποινή 15 ετών και το δικαστήριο ομόφωνα μετά από διάσκεψη αποφάσισε να επιβάλει ποινή 13 ετών.

Συγχρόνως, το ίδιο δικαστήριο έκρινε αθώο το δεύτερο ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη καθώς όπως απεφάνθη υπήρχαν αμφιβολίες.

Η Πολιτική Αγωγή

Ενστάσεις και αντιρρήσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, της Ζωής και του Νίκου Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι προανήγγειλαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο. «Το αποτέλεσμα της απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένο. Η αναβολή δόθηκε προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση. Η απόφασης σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα» η συνήγορος της οικογενείας Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μέσα σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα καθώς από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έκαναν λόγο για «σκοπιμότητες στην τελευταία φάση της δίκης» και προανήγγειλαν «αναίρεση υπέρ του νόμου στον Άρειο Πάγο».

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι «η τελευταία αναβολή για 40 μέρες, από τις 19 Ιουνίου δόθηκε για να αλλάξει η σύνθεση του δικαστηρίου, καθώς αποχώρησε ένας δικαστής και στη θέση του τοποθετήθηκε ένας από τους αναπληρωματικούς και παράλληλα για να τεθούν σε ισχύ οι προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα» που όπως είπαν «χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση της απόφασης».

Ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά από το τέλος της διαδικασίας, σημείωσε με έμφαση ότι «η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί στην άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα» και κατηγόρησε το δικαστήριο για «ακραίες νομικές επινοήσεις». Επίσης έκανε λόγο για «απόφαση που πλήττει την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης», αλά και για «δράση παρασκηνιακών μηχανισμών» και για «απόφαση-πρόκληση».

Η πλευρά Κορκονέα

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας, υποστήριξε πως «βασικός σκοπός του ήταν η μετατροπή του κατηγορητηρίου από άμεσο δόλο σε ενδεχόμενο δόλο» πράγμα το οποίο δεν έκανε δεκτό το δικαστήριο. «Εμείς σεβόμαστε την κρίση της Δικαιοσύνης παρά το γεγονός ότι το αίτημα μας όπως αναπτύχθηκε και με βάση την ακροαματική διαδικασία ήταν απόλυτα τεκμηριωμένο» ανέφερε. Σε ό,τι αφορά την ποινή που επεβλήθη υποστήριξε ότι «είναι μέσα στα πλαίσια που ορίζει η νομοθεσία» και απέρριψε τις κατηγορίες για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, καθώς «το δικαστήριο από τις 19 Ιουνίου θα μπορούσε να συνεδριάσει μέχρι το τέλος Ιουνίου και να εκδώσει την απόφασή του». «Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν πρόκειται να απολογηθούμε εμείς» σημείωσε.

Ο κ. Ανδρούλας απέρριψε για τους χαρακτηρισμούς του Νίκου Κωνσταντόπουλου που κατηγόρησε τον Κορκονέα για τυμβωρύχο καθώς ζήτησε να του δοθεί το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του 15χρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου. «Πρόκειται για ελαφρυντικό που είχε τεθεί και σε πρώτο βαθμό και είχε απορριφθεί» υπογράμμισε ο κ. Ανδρούλας τονίζοντας συγχρόνως ότι «τα περισσότερα από αυτά προκύπτουν μέσα από τις καταθέσεις και τα στοιχεία της δικογραφίας».

Ο συνήγορος υπεράσπισης, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος,  επισήμανε ότι ο Κορκονέας τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποφυλακιστεί καθώς ήδη έχει εκτίσει 11 χρόνια φυλακή. «Ο άνθρωπος ήταν χαρούμενος -το λίγο που μπορέσαμε να μιλήσουμε-, καθώς θα γυρίσει πίσω στην οικογένειά του και τα παιδιά του από τα οποία λείπει 11χρόνια» είπε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει πότε χρονικά προσδιορίζεται η αποφυλάκισή του.

«Μετά από μία απόλυτα διεξοδική διαδικασία σε πρώτο και δεύτερο βαθμό που ξεπέρασε τις 150 συνεδριάσεις το δικαστήριο απεφάνθη για την αθωότητα του Βασίλη Σαραλιώτη» ανέφερε από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορύμενου, Χρήστος Διαμάντης, προσθέτοντας πως «αποτελεί δικαίωση για τον πελάτη μου αφού είναι κάτι για το οποίο φωνάζει μια ολόκληρη δεκαετία. Ο Βασίλης Σαραλιώτης στερήθηκε την οικογένειά του, για 30 μήνες, τους φίλους του, λοιδορήθηκε αλλά από την πρώτη στιγμή υπερασπίζεται και φωνάζει προς όλες τις κατευθύνσεις για την αθωότητα του πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει η σημερινή δικαστική απόφαση».

Όπως εξήγησε, «ο νομοθέτης δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει σύννομος βίος ακόμη και με κάποιο πλημμέλημα, άρα δε σημαίνει ότι ο σύννομος βίος φαίνεται από ένα λευκό ποινικό μητρώο». Μάλιστα, όπως ανέφερε, η κρίση πρέπει να βασίζεται από την παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο και από την πορεία της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

«Από όσα έχουν εισφερθεί στο δικαστήριο είχε σύννομο οικογενειακό βίο. Το ίδιο συνέβη και στην επαγγελματική του ζωή. Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί ότι ήταν «ο Ράμπο», δηλαδή πιο εκρηκτικός σε συμπεριφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει μη σύννομη συμπεριφορά. Καθ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής, είχε τιμηθεί από την αστυνομία για τη δράση του.

Μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν υπήρξε μη σύννομη συμπεριφορά του, άρα συντρέχει βάσιμος λόγος χορήγησης του ελαφρυντικού. Ο κατηγορούμενος δεν είναι χαρακτήρας που υποκρύπτει παραβατική συμπεριφορά. Υπήρξε μία αμελής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από την πλευρά του κατηγορουμένου…», ανέφερε ο εισαγγελέας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που βρίσκεται στην πολιτική αγωγή να ξεσπά:

Πολ. αγωγή: Αντιδεοντολογική δολοφονία… το ακούσαμε και αυτό… Θέλει αμέλεια, ενώ υπάρχει η απόφαση του δικαστηρίου σας για άμεσο δόλο. Θέλει να δώσει ελαφρυντικό για να βγει ο Κορκονέας έξω…

Εισαγγελέας: Ο καθένας θέλει κάτι για τον πελάτη του. Δεν υπάρχει κάποια στόχευση… προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις… Ανέλυσα την απαράδεκτη συμπεριφορά του κατηγορούμενου… Δέχομαι τον άμεσο δόλο όμως για τη χορήγηση του ελαφρυντικού αναφερόμαστε πριν την 6η Δεκεμβρίου του 2008. Αποδείχθηκε ότι έζησε σύννομα και συντρέχουν οι λόγοι για τη χορήγηση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.

Πολ. Αγωγή (Νίκος Κωνσταντόπουλος): Μία δήλωση για την προβολή του αιτήματος της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Είναι το αποκορύφωμα της θρασύτητας. Ο νεκρός Αλέξανδρος να λοιδορείται μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Νωρίτερα, ο συνήγορός του, Βαγγέλης Ανδρούλας ζήτησε την αναγνώριση πέντε ελαφρυντικών, με τον εισαγγελέα να προτείνει να αναγνωρισθεί αυτό του προτέρου σύννομου βίου. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, Β. Χανή, το ελαφρυντικό του σύννομου προτέρου βίου «δεν διαφαίνεται από το μητρώο».

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΟΡΚΟΝΕΑΣ

Τα… ελαφρυντικά 

Ειδικότερα, από την πλευρά Κορκονέα ζητήθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, το ελαφρυντικό ανάρμοστης συμπεριφοράς του παθόντος «γιατί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του κατηγορουμένου», όπως είπε ο κ. Ανδρούλας. Επίσης, ζητήθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας «γιατί δείχνει από την πρώτη στιγμή τη συντριβή του για ότι έγινε», όπως σχολίασε ο συνήγορός του, ο οποίος ζήτησε επιπλέον ελαφρυντικό για καλή διαγωγή στη φυλακή. «Παρά τις αντίξοες συνθήκες καθώς μπήκε μέσα σαν «στυγνός δολοφόνος» και ήταν αστυνομικός. Αυτό ξέρετε τι συμπεριφορές προκαλεί στις φυλακές και παρ όλα αυτά αντιδρούσα πάντοτε κόσμια» ανέφερε κατά την αγόρευση του.

Τέλος ζητήθηκε και το ελαφρυντικό για τη μη εύλογη διάρκεια της διαδικασίας, που με το νέο κώδικα μπορεί να «χρεωθεί» ως ελαφρυντική περίσταση στον κατηγορούμενο. «Εδώ έχουμε μια διαδικασία που διήρκησε 11 χρόνια» σχολίασε ο συνήγορος του Επ. Κορκονεα. Ο εισαγγελέας της έδρας Β. Χανής στην αγόρευση του σχολίασε ότι η κίνηση των δυο ειδικών φρουρών «ήταν αντιδεοντολογική γιατί η όποια επίθεση είχε περάσει και μόνοι επέλεξαν να συνεχίσουν, αν και είχαν ενημερώσει το κέντρο ότι φεύγουν» και πρότεινε την απόρριψη του ελαφρυντικού. Την ίδια γνώμη εξέφρασε και για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας γιατί «όταν συνέβη το περιστατικό δεν επεδείχθει μεταμέλεια αλλά υπήρξε προσπάθεια συσκότισης».

Στη συνέχεια, ζήτησε και την απόρριψη του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μετά την πράξη, ενώ για το ελαφρυντικό της υπέρβασης της εύλογης διαρκείας της δίκης -εντάχθηκε ως ελαφρυντικό με τη νέο Ποινικό Κώδικα- ο εισαγγελέας ανέφερε: «Πρόκειται για υπόθεση που ταλάνισε τη χώρα. Έχει ιδιαιτερότητα αυτή η υπόθεση. Τόσο μεγάλη που οδηγήθηκε η δίκη εκτός του κατά τόπον αρμόδιου δικαστηρίου. Αυτό δημιούργησε σημαντικές καθυστερήσεις. Επιπλέον από το 2011 που καθαρογράφηκε η απόφαση, το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο προσδιορίστηκε το 2014, ενώ μεσολάβησαν περίοδοι με απεργίες δικηγόρων ή δικαστικών υπαλλήλων».