Στεφάνι στην προτομή του Μουστακλή από τον Προκόπη Παυλόπουλο για την 45η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετέβη στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους τους αντιστασιακούς, με την ευκαιρία της 45ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος συνοδευόταν από τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ, Σπύρο Χαλβατζή και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου 15 μαθητές με την ευκαιρία της 45ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ενώ στις 20:00, ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει την καθιερωμένη δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, για την Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ποιος ήταν ο Σπύρος Μουστακλής…

Ο Σπύρος Μουστακλής ήταν Έλληνας στρατιωτικός με σημαντική αντιδικτατορική δράση. Βασανίστηκε άγρια από την Χούντα των Συνταγματαρχών με αποτέλεσμα την παράλυσή του.

Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων που του έγιναν, από ομάδα υπό του βασανιστή Αναστασίου Σπανού, τα χτυπήματα προκάλεσαν εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί (με καθυστέρηση πολλών ωρών) στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο «Μιχαηλίδης» και αιτιολογία εισαγωγής «τρακάρισμα στον Ιππόδρομο».

Από τα χτυπήματα προκλήθηκε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων. Μετά το θάνατό του, δόθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιστράτηγου και το όνομά του στο κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων) όπου υπάρχει και η προτομή του.

45 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Από το 1974 και έπειτα η 24η Ιουλίου γιορτάζεται ως η ημέρα της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής καταφθάνει σαν σήμερα στην Αθήνα, μετά την κατάρρευση της επτάχρονης δικτατορίας της 21ης Απριλίου και αναλαμβάνει πρωθυπουργός, σηματοδοτώντας την αυγή της Μεταπολίτευσης.

Έκτοτε, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι κήποι του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγουν τις πύλες τους προκειμένου να φιλοξενήσουν τις λαμπρές δεξιώσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού αυτής της ιστορικής επετείου.

 

Προτεινόμενα για εσάς