Μέχρι πότε παρατείνεται η υποβολή των Μηχανογραφικών

Δύο μέρες θα πάρει παράταση η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων για τους συμμετέχοντες ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στις Πανελλήνιες 2019.

Σημειώνεται ότι την παράταση υποβολή μηχανογραφικών είχε προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, -κατά την οποία δόθηκε επίσης το «πράσινο φως» για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Πανελλήνιες 2019: Συμβουλές για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού
Το μηχανογραφικό δελτίο απαιτεί μεγάλη προσοχή στην συμπλήρωσή του και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο καθηγητές και φροντιστές προ ημερών είχαν δημιουργήσει ένα οδηγό στον οποίο αναφέρονται χρήσιμες συμβουλές για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Αναλυτικά

Οι 7 οδηγίες για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων:

1. Απαιτείται προσοχή στις πρώτες σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι άσχετα με την επίδοση και τον αριθμό μορίων που θα συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος πρέπει να επιλέγει εκείνες στις οποίες θα ήθελε πραγματικά να εισαχθεί. Επομένως, οι σχολές δεν πρέπει να ιεραρχούνται κατά φθίνουσα σειρά μορίων, δίχως να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις του υποψηφίου.

2. Πώς πρέπει να ταξινομούνται οι σχολές

Η πρώτη ομάδα σχολών επιλογής θα πρέπει να δηλωθεί ξεκινώντας από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες και, παράλληλα, από την κοντινότερη πόλη -στον τόπο κατοικίας του υποψηφίου- προς την πλέον μακρινή. Για παράδειγμα, εάν ένας υποψήφιος στοχεύει να περάσει είτε στην Ιατρική, είτε στη Βιολογία, θα πρέπει να δηλώσει πρώτα όλες τις Ιατρικές σχολές, ξεκινώντας από εκείνη της Αθήνας και, στη συνέχεια, όλες της Βιολογίας, ξεκινώντας και πάλι από εκείνη της Αθήνας (και συνεχίζοντας με τις υπόλοιπες).

3. Οι προβλέψεις για τις Βάσεις 2019 δεν πρέπει να λειτουργήσουν καταλυτικά

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι προβλέψεις και οι διαρροές για τη διακύμανση των Βάσεων 2019, αν και είναι σημαντικές ως πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν τον βασικό άξονα επιλογής και ιεράρχησης των σχολών στο μηχανογραφικό. Εν ολίγοις, η προβλεπόμενη άνοδος στη βάση μιας σχολής, με περισσότερα μόρια από εκείνα που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος, δεν θα πρέπει να οδηγεί τον υποψήφιο στον αποκλεισμό αυτής της σχολής από το μηχανογραφικό του δελτίο.

4. Προσοχή στην αρίθμηση των προτιμήσεων

Κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αρίθμηση των προτιμήσεων. Η αρίθμηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να είναι συνεχόμενη, ξεκινώντας από τον αριθμό 1 και δεν θα πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησης.

5. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι προσωπική υπόθεση

Ο κάθε υποψήφιος δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τις προτιμήσεις άλλων υποψηφίων ή τις παραινέσεις τρίτων. Η επιλογή σχολών είναι μια διαδικασία που, σε μεγάλο βαθμό, θα επηρεάσει το μέλλον κάθε υποψηφίου.

6. Περισσότερα τμήματα δίνουν περισσότερες πιθανότητες

Ανεξάρτητα από τον αριθμό μορίων που θα συγκεντρώσει, κάθε υποψήφιος καλείται να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον για τον υποψήφιο.

7. Οι καλύτεροι σύμβουλοι είναι οι καθηγητές

Πριν από την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, ο υποψήφιος μπορεί να καθαρογράψει -«παραδοσιακά»- σε χαρτί τις προτιμήσεις του. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει σαφέστερη εικόνα των επιλογών του. Παρ’ όλα αυτά, αν χρειάζεται περαιτέρω συμβουλές ή εξηγήσεις, καλό θα ήταν να προτιμήσει τους καθηγητές του σχολείου του, προτού στραφεί σε δημοσιεύματα ή άλλες πηγές.

Προτεινόμενα για εσάς