Πώς προκλήθηκε η φονική θεομηνία - Είχε έγκαιρα προβλεφθεί λένε Αρναούτογλου - Καλλιάνος

Τις αιτίες που προκάλεσαν τη θεομηνία στη Χαλκιδική αναλύει ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος. Έξι νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που σάρωσε το βράδυ της Τετάρτη την περιοχή.

Ο γνωστός μετεωρολόγος εξήγησε ότι το «εκρηκτικό 24ωρο» για τη Βόρεια Ελλάδα φαινόταν από την Τετάρτη (11/07).

«Οι βροχές και η κακοκαιρία ήταν τόσο έντονη γιατί είχε επικρατήσει ζέστη σε όλη τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικά, δε, την Τετάρτη επικράτησε και λίβας, νότιοι, δηλαδή, άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ με αποτέλεσμα να επικρατήσει ζέστη παντού, που ξήραναν τον τόπο καθώς έπεσε η σχετική υγρασία ενώ από τα βόρεια και τις Βαλκανικές χώρες μπήκε ένα μέτωπο καταιγίδων, ένα σύστημα εφοδιασμένο με τεράστια ποσότητα υγρασίας» είπε ο Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Αυτά τα δύο συστήματα – ο νοτιάς και από τη Βόρεια Ελλάδα το μέτωπο των καταιγίδων – συγκρούστηκαν και αυτή η σύγκρουση έφερε πολύ δυνατές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στην ερώτηση αν είχε προβλεφθεί το μεγάλο πλήγμα στη Χαλκιδική, ο Γιάννης Καλλιάνος απάντησε ότι «φαινόταν η περιοχή ότι θα έχει πολλές βροχές καθώς από την περιοχή της Πέλλας και ανατολικότερα, μέχρι τη Θράκη, φαινόταν ότι έχουμε πολύ αυξημένους δείκτες της αστάθειας».

Ο Αρναούτογλου

Στην καταγγελία, ότι  η φονική κακοκαιρία που έπληξε την Χαλκιδική είχε έγκαιρα προβλεφθεί εξέφρασε με μια ανάρτηση στο Facebook και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

«Περι της έγκαιρης πρόβλεψης της φονικης κοκαιρίας στη βορεια Ελλάδα! Για εκείνους που αναρωτιούνται αν η αποψινή φονική κακοκαιρία είχε ΕΓΚΑΙΡΑ και ΕΓΚΥΡΑ προβλεφθεί θα ήθελα να τους πω οτι στην ΕΡΤ 3 (και δεν είναι η πρώτη φορά) είχε ΤΟΝΙΣΤΕΙ απο προχθές οπως και στη σελίδα μου στο facebook. Μάλιστα το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» περιέγραψα με κάθε λεπτομέρεια την εξέλιξή της και τόνισα την ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ της, αυτο δηλαδή που συνέβει τις βραδινές ώρες. Για του λόγου το αληθές, ολα αναφέρονται στο βίντεο (Την Τετάρτη το πρώι στις 10:30) μαζί και η πιθανότητα για έντονα καιρικά φαινόμενα και την ερχόμενη Κυριακή!», έγραψε ο γνωστός μετεωρολόγος.