Νέα μέτωπα στην πυρκαγιά της Εύβοιας - Εκκένωση οικισμών - Δεν άνοιγαν τις πόρτες στους διασώστες οι ηλικιωμένοι

Με όλα τα στοιχεία να δείχνουν εμπρησμό, δίνουν μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας προστέθηκαν δύο νέες εστίες, στην αρχική που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα.Η αστυνομία  προχώρησε στην σύλληψη ενός ανθρώπου

Τα δύο νέα μέτωπα φωτιάς ξέσπασαν λίγο πριν τις 12  είναι ανεξάρτητα της πρώτης φωτιάς, γεγονός που παραπέμπει σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, το ένα μέτωπο ξέσπασε στις 11:45 στο Πυργί και το δεύτερο στις 11:40, στον Άγιο Γεώργιο, του δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Συνολικά επιχειρούν 60 πυροσβέστες, με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλέον επικίνδυνο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή του Γαβαλά. . Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, κατά 99% είναι εμπρησμός, ενώ πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα ,ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Εύβοια έχει εισηγηθεί την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Νεοχωρίου, Δάφνης, Γαβαλά και Λοφίσκου. Οπως αναφέρει η Πυροσβεστική, φωτιές μαίνονται από το βράδυ στα χωριά Αγιος Γεώργιος Αυλωναρίου και Γαβαλά, ενώ φωτιά ξέσπασε και στο Λοφίσκο Αυλωναρίου. Η μάχη για την κατάσβεσή της φωτιάς συνεχίζεται εδώ και ώρες από την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία δίνει μάχη με τις φλόγες.

Δεν άνοιγαν τις πόρτες  

Οι ηλικιωμένοι των χωριών αυτών, κοιμόντουσαν αργά και δεν είχαν αντιληφθεί το πόσο σοβαρά ήταν τα πράγματα. Μάλιστα, όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, κλειδώνονταν στα σπίτια τους και δεν έφευγαν, μέχρι που αντιλήφθηκαν πως έπρεπε να εκκενωθεί η περιοχή. Αρκετοί οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος κατευθύνθηκε προς θαλάσσια περιοχή για ασφάλεια. Οι καμπάνες μάλιστα στα χωριά χτυπούσαν τη νύχτα, ώστε να φύγουν όλοι οι κάτοικοι. Η εκκένωση ολοκληρώθηκε αρκετά γρήγορα και στις 6 το πρωί υπήρχαν μόνο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.
Η φωτιά ξεκίνησε από ξερά χόρτα σε δασική έκταση, όμως λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα η πορεία της άλλαξε δραματικά, λόγω της αλλαγής φοράς των ανέμων. Τότε δόθηκε και η εντολή εκκένωσης των οικισμών Μακρυχώρι και Θαρρούνια, με μέριμνα του δήμου Κύμης, για προληπτικούς λόγους.