'Ενα παιδί στα αζήτητα του Δρομοκαΐτειου, συνεχώς δεμένο στο κρεβάτι

Κοριοί εμφανίστηκαν στο Δρομοκαΐτειο μετά από 30 χρόνια, ενώ εδώ και ένα χρόνο παραμένει στο νοσοκομείο αυτιστικό, έντονα καταστροφικό παιδί, το οποίο είναι καθηλωμένο στο κρεβάτι του.

Την καταγγελία κάνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας την κατάρρευση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, επεσήμαναν ότι αυτιστικό παιδί αυτοκαταστροφικό και ετεροκαταστροφικό, παραμένει εδώ και ένα χρόνο στο νοσοκομείο, καθηλωμένο στο κρεβάτι του, περιμένοντας τη μεταφορά του σε ειδικό ξενώνα. Χθες ξήλωσε το κρεβάτι που είναι στερεωμένο στο δάπεδο, φανερώνοντας το μέγεθος της διέγερσης και της επικινδυνότητας. Οι γιατροί έστειλαν αναφορά στον Εισαγγελέα ότι κινδυνεύει να σκοτωθεί.

Το παιδί, φιλοξενείται μαζί με άλλους 30 ασθενείς ψυχικά πάσχοντες, βρίσκεται συνεχώς δεμένο στο κρεβάτι του με ιατρική εντολή και είναι διαρκώς ανήσυχο.

Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει με αυτοτραυματισμό και συνεχώς επιτίθεται και τραυματίζει εργαζόμενους που προσπαθούν να τον φροντίσουν. Η κατάστασή του βίαια επιδεινώνεται λόγω του ακατάλληλου περιβάλλοντος που φιλοξενείται.

Στις τελευταίες κινητοποιήσεις το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε ότι το παιδί θα παρακολουθείται για ένα μικρό χρονικό διάστημα από επαγγελματίες ενός ειδικού ξενώνα για αυτιστικά άτομα και τον Μάιο 2019 θα μεταφερθεί σε ειδικό ξενώνα.

Στην πραγματικότητα όμως, οι επαγγελματίες από τον ξενώνα έρχονται δύο φορές την εβδομάδα λίγες ώρες και ασχολούνται με το παιδί, όμως η μεταφορά του δεν έχει γίνει και ούτε πρόκειται από ότι ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι.

Οι κοριοί

Εκτός των απάνθρωπων συνθηκών φιλοξενίας του αυτιστικού παιδιού οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν κοριούς και ψώρα στο Δρομοκαϊτειο, ασθένειες που είχαν πάνω από 30 χρόνια να αντιμετωπίσουν.

Ένα τμήμα εισαγωγών αναγκαστικά έκλεισε θαλάμους για απολύμανση επειδή εμφανίστηκαν κοριοί. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι σε άλλο τμήμα εισαγωγών.

Καθημερινά επίσης, είναι τα κρούσματα ψώρας κ.α.

Η εμφάνιση των εν λόγω ασθενειών συνδέεται με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα hot spot.

Στο Δρομοκαίτειο εισάγονται κάθε μήνα 30 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στα hot spot.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Το Δρομοκαϊτειο εφημερεύει δύο φορές την εβδομάδα. Εισάγει 3.000 ασθενείς κατ’ έτος. Οι 2.000 με εισαγγελική παραγγελία (διεγερτικοί, επικίνδυνοι) και στις 1.400 οργανικές θέσεις υπηρετούν 420 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.

Ποσοστό ακάλυπτων οργανικών θέσεων 70%. Αντιστοιχεί ένας ή δύο νοσηλευτές για 30 ασθενείς σε τμήματα οξέων περιστατικών στη βάρδια.

Πηγή: Healthmag.gr