Ακριβαίνουν τα... ακριβά φάρμακα 4 ημέρες πριν τις εκλογές

Αυξήσεις στα φάρμακα– κυρίως τα ακριβά εισαγόμενα – για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια, ετοιμάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση στις … 3 Ιουλίου, δύο εργάσιμες ημέρες πριν τις εκλογές!

Είναι η πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, που το υπουργείο προχωρεί σε επιβάρυνση των ασθενών και των Ταμείων προς όφελος μεγάλων εταιριών.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να εκδώσει νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων αν και δεν υποχρεούται να το πράξει αυτή τη χρονική στιγμή. Η έκδοση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων γίνεται μια φορά τον χρόνο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή υποχρέωση ή προθεσμία που να πιέζει την κυβέρνηση να ανακοστολογήσει τα φάρμακα τη δεδομένη χρονική στιγμή και ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα από τις εκλογές.

Παράγοντες της αγοράς, εκφράζοντας τον αιφνιδιασμό τους, σχολίαζαν τη χρονική στιγμή που γίνεται η ανακοστολόγηση των φαρμάκων, σημειώνοντας ότι κάλλιστα η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει κάποια άλλη στιγμή έως το τέλος του έτους, μετά από διάλογο.

Ακριβαίνουν τα … ακριβά και φτηναίνουν τα φτηνά!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων θα περιλαμβάνει ανατιμήσεις σε πολλά ακριβά και εισαγόμενα φάρμακα, για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια.

Εάν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, αφενός θα αυξηθούν τα κέρδη των πολυεθνικών στην Ελλάδα, αφετέρου θα τους προσκομίσει πολλαπλάσια κέρδη και σε άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Και αυτό γιατί οι αυξήσεις που δίνονται στα φάρμακά τους εδώ μεταφέρονται και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως «χώρα αναφοράς» για τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων διεθνώς.

Ως «αντιστάθμισμα», αναμένεται να μειωθούν οι τιμές κυρίως σε πολλά γενόσημα φάρμακα, όπως και σε ορισμένους μικρής κατανάλωσης κωδικούς ξένων φαρμάκων, που δεν έχουν ενδιαφέρον για τις μεγάλες εταιρείες εισαγωγής. Αυτό όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει ή να δικαιολογήσει τις αυξήσεις σε άλλους κωδικούς φαρμάκων, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Πρόκειται για μια ενέργεια που αλλάζει πλήρως το τοπίο της κοστολόγησης των φαρμάκων, υπέρ ορισμένων εταιρειών και σε βάρος άλλων.

Προεκλογικά δώρα στους «μεγάλους» της αγοράς

Πέραν των ερωτημάτων που γεννά η απόφαση των ιθυνόντων να εκδοθεί τώρα το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, δημιουργώντας τετελεσμένα για τη νέα κυβέρνηση στην πολιτική του φαρμάκου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι πληροφορίες ότι με τη νέα ανατιμολόγηση ευνοούνται κυρίως οι μεγάλες εταιρείες.

Έπειτα από μήνες άκρατης φιλολογίας και πολιτικών αντιπαραθέσεων για «περίεργες» υπερτιμολογήσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένη πολυεθνική, το υπουργείο Υγείας έρχεται να ρίξει «λάδι στη φωτιά» με μια απόφαση που σίγουρα θα αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την προνομιακή τιμολόγηση φαρμάκων υπέρ ορισμένων εταιρειών. Αυτή τη φορά με υπόλογο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: economico.gr