Με «ξαφνικό θάνατο» απειλείται άμεσα η ΔΕΗ - Αναζητούνται λύσεις την ύστατη ώρα

Την ίδια στιγμή, τραγική είναι σήμερα η εικόνα της μετοχής της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο αφού χάνει 12% περίπου και διαμορφώνεται στα 1,84 ευρώ.

Μία λύση θα είναι να παραιτηθεί ο ΑΔΜΗΕ από τη διεκδίκηση τόκων υπερημερίας 109 εκατ. ευρώ. Μία άλλη λύση, να εγκριθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η καταβολή 200-300 εκατ. για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Για το ποσό αυτό επρόκειτο να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Πάγωσε και η τιτλοποίηση

Τα κακά νέα για την πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση δεν σταματούν εδώ. Η τιτλοποίηση που είχε ξεκινήσει και θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση, πάγωσε εξαιτίας της των επικείμενων εκλογών. Το όλο εγχείρημα φαίνεται να μετατίθεται μετά τις εθνικές εκλογές καθώς απαιτείται ισχυρή κυβερνητική κάλυψη των αναγκαίων αποφάσεων της διοίκησης.

Όπως είχε κάνει γνωστό ο πρόεδρος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης, τον περασμένο Μάιο, εντός του καλοκαιριού επρόκειτο να συσταθούν δύο εταιρίες ειδικού σκοπού (SPV) στις οποίες θα μεταφέρονταν ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Στη μία εταιρεία θα τιτλοποιούνταν λογαριασμοί σε καθυστέρηση άνω των 60 και στη δεύτερη άνω των 90 ημερών. Με τον τρόπο αυτό, η ΔEH, μέσω των δύο θυγατρικών της, θα αναζητούσε χρηματοδότηση από funds.