«Ρίχνουν« τα 22 αυθαίρετα που ξεφύτρωσαν στην Μακρόνησο

Oι καταπατητές δεν άφησαν απάτητο ούτε τον τόπο εξορίας της Μακρονήσου. Σε διάφορα σηµεία του νησιού εδώ και πολύ καιρό έχουν ξεφυτρώσει πρόχειρες κατασκευές, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν κτίσµατα που σχετίζονταν µε κτηνοτροφική δραστηριότητα. Ωστόσο υπήρξε και περίπτωση εντοπισµού «αυθαίρετου διώροφου κτίσµατος µε πρόσφατα κατασκευασµένη λιθόκτιστη βεράντα µε σκίαστρο από τεντόπανο, φωτοβολταϊκό, κεραία τηλεόρασης, τζάκι, µε χρήση κατοικίας, εµβαδού 100 τ.µ. περίπου».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί τώρα στην πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού τόπου  µε την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισµάτων.

Πρόκειται για 22 αυθαίρετες κατασκευές, εκ των οποίων ορισµένες στο πέρασµα των χρόνων µετατράπηκαν σε οικίες ή κατοικήσιµα κτίσµατα, πολλές φορές χρησιµοποιώντας ακόµα και πέτρες και υλικά από τις κατασκευές του στρατού. Για όλες έχουν ήδη συνταχθεί σχετικές εκθέσεις αυτοψίας από την Πολεοδοµία Σύρου, οι οποίες έχουν πλέον καταστεί τελεσίδικες.

Οπως επισηµαίνεται στην περιγραφή των επερχόμενων εργασιών, οι µπουλντόζες θα κατεδαφίσουν κάθε αυθαίρετη επέµβαση: περιφράξεις, ξύλινες κατασκευές (πέργκολες, κ.λπ.) αλλά και από οποιοδήποτε άλλο υλικό (σκυρόδεµα, µεταλλικές, µπετόν, αµίαντο κ.λπ.).

Η µεγαλύτερη δυσκολία στο έργο -όπως επισηµαίνουν στελέχη του υπουργείου που είχαν λάβει µέρος στις αυτοψίεςείναι η µεταφορά των υλικών, ενώ µετά κόπων γινόταν και η προσέγγιση των αυθαιρέτων από τους εκπροσώπους των αρµόδιων υπηρεσιών: «Πολλές φορές ήταν δύσκολο ακόµα και για τους επιθεωρητές να προσεγγίσουν το βόρειο τµήµα του νησιού ώστε να ολοκληρωθούν οι θυροκολλήσεις των πρωτοκόλλων κατεδάφισης» επισηµαίνουν.

Εκτός της κατεδάφισης, ο ανάδοχος θα αναλάβει και τη µεταφορά διά ξηράς και θαλάσσης αλλά και τη διάθεση σε κατάλληλα αδειοδοτηµένους χώρους των προϊόντων κατεδαφίσεων, καθώς επίσης και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος µε την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισµού. Βάσει των αποφάσεων-πρωτοκόλλων κατεδάφισης θα δίνεται συγκεκριµένη εντολή στον ανάδοχο εντός τριών ηµερών να µεταβαίνει στην περιοχή του αυθαιρέτου για την εκτέλεσή τους.