Προς λουκέτο διαρκείας τα διαγνωστικά κέντρα - Πότε αρχίζουν οι κινητοποιήσεις

Προς  επ’ αόριστον λουκέτο οδεύουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, αφού οι συζητήσεις µε το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν φαίνεται να οδηγούν στην επίλυση του χάσµατος. Α

υτό που χωρίζει τον ΕΟΠΥΥ από τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια είναι τα περίπου 55 εκατ. ευρώ που ζητεί ο κλάδος να διαγραφούν και αφορούν στο clawback, δηλαδή την υποχρεωτική επιστροφή χρηµάτων µε την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου συναντήθηκαν χθες µε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, προκειµένου να αναζητηθεί το απαιτούµενο κονδύλι. Επρόκειτο για µία συνάντηση που καθορίσθηκε από την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, δεν βρέθηκε λύση, µε αποτέλεσµα ο κλάδος να οδηγείται κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει από τις 10 Ιουνίου.

Σε αυτή την περίπτωση, οι περίπου 10 εκατοµµύρια ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα µπορούν να πραγµατοποιήσουν ούτε µία απλή εξέταση αίµατος, κάτι που συνέβη και πριν από λίγο καιρό µε το τριήµερο λουκέτο σε όλη τη χώρα στο οποίο συµµετείχε πάνω από το 95% των επαγγελµατιών του χώρου.

Ακαρπη συνάντηση

«Κόκκινη γραµµή για τον κλάδο αποτελεί να µη χρεωθεί το clawback του δεύτερου εξαµήνου του 2018, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα εργαστήρια οδηγούνται µε µαθηµατική ακρίβεια στο λουκέτο» σήμείωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του  ΙΣΑ , Φώτης Πατσουράκος, που παρέστη στη συνάντηση, είπε στο «Εθνος» ότι υπάρχουν τα κονδύλια στα διαθέσιµα του ΕΟΠΥΥ, «ωστόσο ο πρόεδρος µας γνωστοποίησε ότι δεν µπορεί να τα καταβάλει».

Σύµφωνα µε τον κ. Πατσουράκο, οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να βρεθούν τα κονδύλια από τα χρήµατα που προορίζονταν για τους οικογενειακούς γιατρούς, τα οποία έµειναν χωρίς να διατεθούν, λόγω των περιορισµένων συµβάσεων που έγιναν, αλλά και από τα χρήµατα που έχουν δοθεί από Ευρωπαίους πολίτες που έχουν νοσηλευθεί στη χώρα µας. Οµως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος, φαίνεται ότι αρνήθηκε και, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΙΣΑ, ο κλάδος έφυγε άπραγος.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσµος Ιατρικών ∆ιαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙ∆ΙΚ) ενηµερώνει τα µέλη του ότι τις δύο πρώτες ηµέρες της αποχής, δηλαδή την προσεχή ∆ευτέρα και Τρίτη 10 και 11 Ιουνίου, θα πρέπει να λειτουργήσουν µε προσωπικό ασφαλείας ενώ για τρεις ώρες το απόγευµα της κάθε ηµέρας και συγκεκριµένα από τις 17.00 έως τις 20.00, θα δίνονται οι απαντήσεις  

Πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα ζητούν εξουσιοδοτήσεις από τους γιατρούς-µέλη τους προκειµένου να προχωρήσουν σε καταγγελία της σύµβασης µε τον ΕΟΠΥΥ, δεδοµένου ότι ο Οργανισµός παρακρατά ακόµη και το 70% των εισοδηµάτων τους. Μεταξύ αυτών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, που ήδη έχει συγκεντρώσει εξουσιοδοτήσεις σε ποσοστό 80% των ιατρικού δυναµικού.