Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον ορισμό του βιασμού στο Σύνταγμα - Συγκλονιστικές εικόνες

Με κεντρικό σύνθημα «Πάρτε πίσω τον ΠΚ 336. Μόνο κριτήριο η απουσία συναίνεσης», φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σύνταγμα, εκφράζοντας την αντίθεση τους στο άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα σχετικά με τον ορισμό του βιασμού.

Eurokinissi

Διαδηλώτριες, αλλά και  διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη νέα διάταξη και όπως υποστηρίζουν στο κάλεσμά τους «το φεμινιστικό κίνημα διεκδίκησε τυποποίηση του βιασμού στη βάση της συναίνεσης και αντ’ αυτού πήρε πλημμεληματική ποινή!».

Επιπλέον, απαιτούν να παρθεί πίσω η τροποποίηση του άρθρου 336.   «Διεκδικούμε να γίνει νόμος του κράτους η κυρωμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, και να οριστεί ο βιασμός στη βάση της απουσίας συναίνεσης», καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

Eurokinissi

Διεθνής Αμνηστία: Απαράδεκτο το άρθρο 336

«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία το άρθρο 336, που εμπεριέχει τον νομικό ορισμό του βιασμού, στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα και καλείται να κυρώσει αυτή την εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο με εξαιρετικά ταχείες διαδικασίες.

Eurokinissi

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ο νέος ορισμός στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «κύριο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι ο βιασμός εξακολουθεί να ορίζεται με βάση τη βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης».

Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το άρθρο 336 και να αντικαταστήσει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης», καθώς ο βιασμός, δεν μπορεί να είναι…λίγο βιασμός, όπως αναγραφόταν σε ένα από τα πλακάτ, που ύψωσαν μπροστά στην Βουλή των Ελλήνων οι γυναίκες και όχι μόνο γυναίκες, που συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν το απόγευμα της Τετάρτης.

Eurokinissi

Καταλήγοντας, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει: «Επαναλαμβάνουμε ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης.

Πηγή: LIFO & ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Eurokinissi