Επίσημο αίτημα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή αρχαιολογικών αγαθών – Παραδόθηκε η ρηματική διακοίνωση

Παραδόθηκε στην κυβέρνηση της Γερμανίας η ρηματική διακοίνωση για τις επανορθώσεις και τις αποζημιώσεις που διεκδικεί η Ελλάδα για τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η διακοίνωση καλεί το Βερολίνο να διαπραγματευτεί προκειμένου να υπάρξει «έμπρακτη» ικανοποίηση των Eλληνικών απαιτήσεων, σημειώνοντας πως το ζήτημα «έχει ιδιαίτερη σημασία» από ηθικής και υλικής πλευράς.

Η Αθήνα κάνει λόγο για «εκκρεμές ζήτημα», παρότι η γερμανική πλευρά έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως θεωρεί το θέμα των αποζημιώσεων λήξαν.

Οι ελληνικές αξιώσεις πηγάζουν από τις ζημιές που υπέστη η χώρα κατά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα θύματα της γερμανικής κατοχής και το κατοχικό δάνειο που επέβαλε το Τρίτο Ράιχ στην Αθήνα επί κατοχής.

Η Αθήνα ζητά επίσης την «επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: 

Κατόπιν οδηγιών της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε σήμερα στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διπλωματική αυτή ενέργεια έλαβε χώρα σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στις 17 Απριλίου, και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το Πόρισμα-Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.

Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών.

Η Ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό λαό, ως ζήτημα ηθικό και υλικό.