Ποινικοί Κώδικες: Πότε ψηφίζονται

Ένα από τα τελευταία νομοθετήματα που θα φέρουν την υπογραφή της παρούσας κυβέρνησης θα είναι όπως φαίνεται οι ποινικοί κώδικες.

Αυτήν την εβδομάδα, η τελευταία που μπορεί να παραχθεί νομοθετικό έργο στη Βουλή εφόσον προκηρυχθούν εκλογές , ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας θα κατατεθούν προς ψήφιση όπως δήλωσε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Και με τα έως τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση όπως έγινε με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης αφού όλοι συμφωνούν ότι οι κώδικες έπρεπε να είχαν ψηφισθεί «χθες».

Άλλωστε από τη διαβούλευση που προηγήθηκε φάνηκε ότι η κατάργηση του χαρακτηριζόμενου από πολλούς αναχρονιστικού νόμου περί καταχραστών του δημοσίου ο οποίος εξισώνει τον οικονομικό παραβάτη με τον δολοφόνο, και που όσες φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε να αλλάξει ξέσπασε «πόλεμος», έχει γίνει αποδεκτή από όλους. Παράλληλα έγιναν και σημαντικές βελτιώσεις σε διατάξεις που είχαν επικριθεί από δικαστικούς και νομικούς.

Όλοι επίσης συμφωνούν ότι η ψήφιση των κωδίκων δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο αφού τους τελευταίους μήνες εν αναμονή της κατάθεσής τους στη Βουλή έχουν «μπλοκαριστεί» τα δικαστήρια καθώς δικαστές και δικηγόροι παίζουν καθυστερήσεις ενόψει των αλλαγών στις ποινές και τα νέα δεδομένα.

Οι αλλαγές

Έτσι λοιπόν,όπως διαφαίνεται, μετά τις αρχικές αντιδράσεις για περιορισμένες διατάξεις (περίπου 10 στα σχεδόν 1000 άρθρα), υπάρχει ένα ευρύτερο κλίμα συναίνεσης το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα της ανέφελης κοινοβουλευτικής έγκρισης.
Οι αλλαγές σε σημαντικές διατάξεις που είχαν δεχθεί επικρίσεις και τροποποιήθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης ενόψει της κατάθεσης των κωδίκων στη Βουλή είναι κυρίως οι παρακάτω:

  • Η ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση, που είχε επικριθεί για επιεική μεταχείριση, ενόψει και της εκκρεμότητας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς τελικά θα προβλεφθούν ποινές που θα φθάνουν έως τα 15 χρόνια για την εγκληματική οργάνωση, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει υπό ποιες προϋποθέσεις κάποιος θα θεωρείται διευθύνων ή απλά «εγκέφαλος» μιας εγκληματικής οργάνωσης.
  • Οι διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών, καθώς το εν λόγω αδίκημα, υπό προϋποθέσεις, θα παραμείνει κακούργημα –και δεν θα μετατραπεί σε πλημμέλημα όπως αρχικά είχε προβλεφθεί– ενώ παράλληλα σειρά αδικημάτων για τα οποία αρχικά επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα θα παραμείνουν κακουργήματα, αλλά με ποινές έως έξι χρόνια, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές παραγραφές αδικημάτων.
  • Οι διατάξεις για τον βιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το εν λόγω αδίκημα, που είχαν αρχικά προταθεί, αλλά επικρίθηκαν ως ρυθμίσεις που περιορίζουν την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.
πηγή: dikastiko.gr