Δολοφονία Γραικού: Το χρονικό του θρίλερ - Οι φήμες για τα Σκόπια και οι - λάθος - υποψίες για την γυναίκα του

Ο δράστης μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν ψύχραιμος. Όλα άλλαξαν όταν ο εκσκαφέας άρχισε να αποκαλύπτει την αλήθεια.Ο καθ’ομολογίαν δολοφόνος του Δημήτρη Γραικού έσπασε μόλις είδε ότι φαινόντουσαν οι ρόδες του αμαξιού του Γραικού και κατάλαβαν οι αστυνομικοί ότι ανήκει στο θύμα.

Και τότε τους είπε «ελάτε να σας δείξω πού είναι θαμμένος ο Γραικός».

Ο 46χρονος έμπορος ο οποίος πήρε προθεσμία μέχρι την Τετάρτη, για να ετοιμάσει την απολογία του, οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ μέσω του δικηγόρου του υποστηρίζει ότι η ανθρωποκτονία δεν ήταν εκ προθέσεως αλλά εξ’αμελείας. Μάλιστα ο συνήγορος υπεράσπισης Μπάμπης Αποστολίδης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ο βασικός του ισχυρισμός είναι ότι δεν πρόκειται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά για θάνατο που προήλθε μετά από συμπλοκή μεταξύ των δύο, από πτώση στο έδαφος, δηλαδή για ανθρωποκτονία εξ`αμελείας». 

Ο κ.Αποστολίδης, παρέλαβε χθες την ογκωδέστατη δικογραφία που ξεπερνάει σε ύψος το ένα μέτρο, προκειμένου να εξετάσει την υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου, έως την απολογία του.

Την ίδια στιγμή η οικογένεια του Δημήτρη Γραικού ετοιμάζεται να κηδέψει τον αγαπημένο τους σήμερα Σάββατο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πεντάλοφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αδερφός του Γραικού, Νίκος, από την πρώτη στιγμή φώναζε ότι ο Δημήτρης είναι θαμμένος μαζί με το αυτοκίνητο…

Το χρονικό της απίστευτης υπόθεσης

Όπως γράφει το protothema, αυτός που επέμενε να μην αρχειοθετηθεί η υπόθεση του επιχειρηματία ήταν ο αντιεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης.

Η αυλαία στο θρίλερ της εξαφάνισης του 59χρονου Δημήτρη Γραικού από τη Θεσσαλονίκη έπεσε ύστερα από 909 ημέρες. Η αντίστροφη μέτρηση για τη λύση του μυστηρίου είχε ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο όταν προέκυψαν νέα στοιχεία και μαρτυρίες που επιβεβαίωναν αυτό που από την αρχή του μυστηρίου ισχυριζόταν η γυναίκα του επιχειρηματία Δέσποινα Τσακαλίδου, ότι δηλαδή την ημέρα της εξαφάνισής του είχε οικονομική συναλλαγή ύψους 17.000 ευρώ. Βάσει αυτών των στοιχείων ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση in rem.

Τι συνέβη την ημέρα της «εξαφάνισης» 

Απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016 και ο Δημήτρης Γραικός, επιχειρηματίας- κτηνοτρόφος κατευθύνεται με το αγροτικό 4×4 αυτοκίνητό του στο σφαγείο της Χαλάστρας για να εισπράξει 17.000 ευρώ από τη σφαγή 28 ζώων που είχε δώσει σε έμπορο κρέατος με τον οποίο συνεργαζόταν τα τελευταία χρόνια.

Μετά την συναλλαγή ο Δημήτρης Γραικός έφυγε με το αυτοκίνητό του, αλλά λίγο αργότερα τα ίχνη του χάθηκαν. Το αγροτικό του όχημα εξαφανίστηκε ενώ «σίγησε» και το κινητό του τηλέφωνο.

monada-graikos-tria

Οι φήμες για τα Σκόπια – Οι ευθύνες στην σύζυγο

Ύστερα από μέρες αναζήτησης και έρευνας της αστυνομίας κανείς δεν μπορούσε να εντοπίσει τον 59χρονο επιχειρηματία. Φήμες υποστήριζαν ότι έφυγε μαζί με τα χρήματα για τα Σκόπια ενώ κάποιοι συγγενείς του επέρριπταν ευθύνες στη σύζυγο του Δέσποινα, η οποία εκείνο τον καιρό του είχε ζητήσει να χωρίσουν ύστερα από 25 χρόνια γάμου.

Όσο ο καιρός περνούσε η σύζυγος, τα παιδιά και τα αδέλφια του Δημήτρη Γραικού αγωνιούσαν μη μπορώντας να πιστέψουν ότι ο άνθρωπός τους είχε εξαφανιστεί. Μέχρι και στην τηλεοπτική εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη απευθύνθηκαν ώστε να μπορέσουν να πάρουν απαντήσεις.

Από την πρώτη στιγμή η σύζυγος του 59χρονου επιχειρηματία υποστήριζε ότι η εξαφάνιση του Δημήτρη Γραικού ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας μιας και ο σύζυγός της δεν είχε κανένα λόγο να την εγκαταλείψει χωρίς τουλάχιστον να της εξηγήσει τους λόγους μιας τέτοιας απόφασής του.

Ο νους μας πηγαίνει στο κακό, επέμενε η σύζυγος

Η ίδια μιλώντας εκείνες τις ημέρες στο ΘΕΜΑ είχε πει: «Έχω τρελαθεί. Έχω χάσει τα ίχνη του. Τα παιδιά του είναι στενοχωρημένα, είναι απελπισμένα. Ο νους τους πηγαίνει στο κακό και το μόνο που θέλουν είναι να ξαναδούν τον πατέρα τους ζωντανό. Ο άντρας μου δεν είχε ψυχικά προβλήματα. Δεν έπαιρνε φάρμακα. Ήταν υγιέστατος. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο νους μας πηγαίνει στο κακό. Ούτε παρέα με τοκογλύφους έκανε, ούτε καζίνο έπαιζε. Ένας σοβαρός επιχειρηματίας είναι που κοιτούσε μόνο την οικογένειά του».

Λίγους μήνες αργότερα και ενώ το θρίλερ της εξαφάνισης συνεχιζόταν η Δέσποινα Τσακαλίδου μιλώντας και πάλι στο ΘΕΜΑ τον Απρίλιο του 2017 υποστήριζε: «Όσοι πραγματικά γνωρίζουν, να μιλήσουν, γιατί όλη αυτή η αναμονή και η αναζήτησή για τον άντρα μου είναι πολύ ψυχοφθόρα. Οι ελπίδες μας καταρρέουν και η αγωνία μας μεγαλώνει. Δυστυχώς ο σύζυγός μου δεν έχει δώσει σημάδια ζωής. Αν ήταν ζωντανός μετά από τόσους μήνες θα είχε επικοινωνήσει τουλάχιστον μαζί μου, έστω να μιλήσει με τα παιδιά του που είναι στενοχωρημένα και απελπισμένα. Ο νους τους πηγαίνει στο κακό και το μόνο που θέλουν είναι να ξαναδούν τον πατέρα τους ζωντανό. Είναι δυνατόν μετά από τόσους μήνες να είναι ζωντανός, να βλέπει ότι αγωνιούμε για τη ζωή του και να μην επικοινωνεί με τους δικούς του ανθρώπους; Μου είναι αδιανόητο αυτό, γιατί ο άντρας μου ήταν ένας πολύ σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος και είμαι σίγουρη πως αν άκουγε εμένα και τα παιδιά μου να τον αναζητούμε θα έπαιρνε ένα τηλέφωνο και θα έλεγε “είμαι ζωντανός ,μην ανησυχείτε”. Πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να τον σταμάτησαν με το αυτοκίνητο, να τον λήστεψαν και να τον σκότωσαν. Δυστυχώς κάνω πολύ άσχημες σκέψεις, αλλά σίγουρα στην πορεία η αλήθεια θα φανεί».

Η αποκάλυψη της δολοφονίας

Χρειάστηκε να περάσουν 909 ημέρες αγωνίας και πόνου ώστε η οικογένεια του Δημήτρη Γραικού να μάθει πως ο άνθρωπός τους ήταν θαμμένος σε έναν λάκκο στην επιχείρηση του έμπορου κρέατος με τον οποίο είχε την οικονομική συναλλαγή λίγες ώρες πριν εξαφανιστεί το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016.