Στην Ασφάλεια ο δολοφόνος του Γραικού – Όλη η επιχείρηση εντοπισμού της σορού του 59χρονου

Στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κρατείται ο 46χρονος έμπορος κρεάτων και τις επόμενες ώρες θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του 59χρονου κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε θαμμένο στο χωριό Ανατολικό, 25 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Ο τραγικός επίλογος στην υπόθεση της μυστηριώδους εξαφάνισης του άτυχου κτηνοτρόφου, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν από τον Νοέμβριο του 2016, γράφτηκε χθες το απόγευμα στην κτηνοτροφική μονάδα του 46χρονου, όπου έφτασαν αστυνομικοί προκειμένου να ερευνήσουν τις εγκαταστάσεις, με τη συνδρομή ειδικού εξοπλισμού και ανιχνευτή μετάλλων, οπότε και εντόπισαν το θαμμένο αυτοκίνητο του θύματος.

Υπό τις συνθήκες αυτές ο έμπορος υπέδειξε στη συνέχεια και το σημείο όπου ήταν θαμμένη η σορός του 59χρονου, στις ίδιες εγκαταστάσεις και σε λίγα μέτρα απόσταση, από το σημείο, όπου ο ίδιος είχε θάψει το αγροτικό αυτοκίνητο του νεκρού.

Η σορός ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της ταυτότητας του 59χρονου, αλλά και να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.

Κατά την πολύωρη ανάκριση που ακολούθησε ο 46χρονος, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είχε κάποιες οικονομικές διαφορές με τον κτηνοτρόφο και κατά τη διάρκεια συνάντησής τους λογομάχησαν με αποτέλεσμα, υπό συνθήκες που ερευνώνται, ο άτυχος κτηνοτρόφος να πέσει στο έδαφος και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Η υπόθεση παρέμενε γρίφος επί δυόμισι χρόνια για τις διωκτικές Αρχές. Ο Δημήτρης Γραικός από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης είχε εξαφανιστεί το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016. Από την έρευνα των διωκτικών Αρχών προέκυψε ότι τελευταία φορά που εθεάθη ήταν στο σφαγείο της Χαλάστρας, απ’ όπου αναχώρησε με το αγροτικό του αυτοκίνητο. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του ίδιου και του αυτοκινήτου του, ενώ σίγησε και το κινητό του τηλέφωνο.

Αρχικά ο φάκελος της εξαφάνισης του επιχειρηματία είχε αρχειοθετηθεί , αφού είχαν διατυπωθεί ισχυρισμοί για αναχώρηση του σε ταξίδια στα Σκόπια ή σε περιοχή της Άπω Ανατολής, χωρίς να βρεθούν ωστόσο στοιχεία, προς επιβεβαίωσής τους.

Για την υπόθεση είχε καταθέσει μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ο αδελφός του αγνοούμενου κτηνοτρόφου, με την αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών να προτείνει την αρχειοθέτησή της.

Η συγκεκριμένη πρόταση όμως δεν εγκρίθηκε από τον αντιεισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος, τον περασμένο Φλεβάρη, επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, εισηγούμενος την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, κατά παντός υπευθύνου.

Κατόπιν αυτού, η δικογραφία βρισκόταν τον τελευταίο καιρό στα χέρια ανακρίτριας, η οποία είχε ξεκινήσει νέο κύκλο καταθέσεων και ερευνών, που τελικώς οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Με ανιχνευτές μετάλλων βρήκαν το αυτοκίνητο του Γραικού

Από μεθοδικές έρευνες με ανιχνευτές μετάλλων ύστερα από συνεργασία της ΕΛΑΣ με πανεπιστημιακούς φορείς λύθηκε το μυστήριο της εξαφάνισης του 59χρονου επιχειρηματία Δημήτρη Γραικού από τον Νοέμβριο του 2016 από την περιοχή της Χαλάστρας, όταν έφυγε από τα τοπικά σφαγεία.

Η ΕΛΑΣ εντόπισε με αυτό τον τρόπο το εξαφανισθέν αυτοκίνητο του 59χρονου θαμμένο εντός κτηνοτροφικής μονάδας στη περιοχή Ανατολικού του δήμου Δέλτα κι οποία ανήκε σε 47χρονο που αποδείχθηκε ότι ήταν ο δολοφόνος του.

Η ΕΛΑΣ είχε εστιάσει, με απόλυτη μυστικότητα – τους τελευταίους μήνες – το ενδιαφέρον της στο πρόσωπο του 47χρονου που ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είχε δει ζωντανό τον άτυχο επιχειρηματία, ενώ υπήρχαν ασαφή στοιχεία και μαρτυρίες για τις κινήσεις του , τις κρίσιμες ώρες. Κι έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε έρευνα στην κατοικία και στις μονάδες που διέθετε, έρευνα η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Δημήτρης Γραικός έπεσε νεκρός ύστερα από συμπλοκή με τον 47χρονο ιδιώτη για χρέος περίπου 17.000 ευρώ που δεν αποπληρώθηκε.

Ο 47χρονος μετά την ανακάλυψη από την ΕΛΑΣ του Ι.Χ. του Δημήτρη Γραικού μέσα στην ιδιοκτησία του αρνήθηκε εκ νέου στους αστυνομικούς ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την εξαφάνιση του. Όμως τελικά ομολόγησε το έγκλημα κι υπέδειξε το σημείο που είχε θάψει και τη σορό του του 59χρονου σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το σημείο που είχε κρύψει , κάτω από τα χώματα, το όχημα του θύματος.

Διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι δεν ήθελε να σκοτώσει τον επιχειρηματία, υπήρχε μια προστριβή για το υπόλοιπο του χρέους κι απέδωσε τον θάνατο του στην «κακιά στιγμή». Όμως τα ακριβή αίτια του θανάτου του 59χρονου αναμένεται να διευκρινισθούν εντός των επομένων ωρών από την ιατροδικαστική εξέταση.