Άδεια Κουφοντίνα: Οργή για την αναίρεση της απόφασης - Πότε συνεδριάζει για το θέμα ο Άρειος Πάγος

Την Τρίτη, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει αν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τον Κουφοντίνα. Μάλιστα, ορίστηκε ότι η εισαγγελέας που θα προτείνει προς του Αρεοπαγίτες θα είναι η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου αργά χθες το βράδυ της Παρασκευής ζήτησε αναίρεση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, που είχε αρνηθεί την άδεια στον Κουφοντίνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να μείνουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ τα δικαστήρια Βόλου, περιμένοντας το έγγραφό της.

Σύμφωνα με το iefimerida η κίνηση αυτή της κ. Δημητρίου προκάλεσε αρκετά ερωτήματα και ήρθε την ώρα που ο Κουφοντίνας συνεχίζει την απεργία πείνας, αλλά και ενώ από τις αρχές Μαΐου γίνονται μπαράζ επιθέσεων και βανδαλισμών, από αναρχικούς που εκφράζουν αλληλεγγύη στον εκτελεστή της 17 Νοέμβρη.

Εκ νέου συζήτηση με άλλη σύνθεση

Σε περίπτωση που το Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου κάνει δεκτή την αναίρεση, τότε το αίτημα για άδεια του Κουφοντίνα θα συζητηθεί εκ νέου στο δικαστήριο Βόλου, με άλλη σύνθεση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Δημητρίου, στο σκεπτικό της για την αίτηση αναίρεσης για την υπόθεση Κουφοντίνα, υποστηρίζει πως το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα.

Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικαλείται παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές είναι τρεις, από το 1993 ως το 2011. Επικαλείται ακόμη, πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Οργή της ΝΔ

Η απόφαση της Ξένης Δημητρίου να ζητήσει αναίρεση του βουλεύματος προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ επισημαίνει ότι κανένα σοβαρό κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους. Παράλληλα, τονίζει ότι θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου.

«Κανένα σοβαρό δημοκρατικό Κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους. Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας για αμετανόητους τρομοκράτες».

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Σφοδρή ήταν όμως και η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, που επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι επί κυβερνήσεως Τσίπρα η Δημοκρατία εκβιάζεται και τρομοκρατείται.

«Αφού η κ. Δημητρίου είχε δώσει την αναίρεση σε αντιεισαγγελέα, που απεφάνθη ότι ορθώς δεν δόθηκε άδεια, πήρε το θέμα, κράτησε ανοιχτά έως τις 12 τα δικαστήρια Βόλου για να κάνει η ίδια την αναίρεση της ομόφωνης απόφασης», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της άδειας του Κουφοντίνα.

«Το συμπέρασμα είναι ότι επί κυβερνήσεως Τσίπρα η Δημοκρατία και εκβιάζεται και τρομοκρατείται», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη και συμπλήρωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αυτό γίνεται από όσους «καίνε, απειλούν, δημιουργούν κάθε ημέρα θέματα σε εκδηλώσεις και απειλούν ευθέως ότι θα κάψουν τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αν δεν περάσει το δικό τους».