«Χαϊδεύουν» τους ταξιτζήδες με το μπλόκο στα τουριστικά βαν - SOS από τις επιχειρήσεις

Φόβοι ακόμη και για λουκέτο σε επιχειρήσεις που παρέχουν με οδηγούς εκμίσθωση ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτου προς τουρίστες – και όχι μόνο – μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο.

Για πρώτη φορά ορίζονται κατώτατο όρια 180 ευρώ ανά διαδρομή, με τον ελάχιστο χρόνο να ορίζεται στις 3 ώρες. Hδη οι αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του χώρου είναι έντονες, οι οποίοι μιλούν για «δώρο» που έκανε η κυβέρνηση στους οδηγούς ταξί – αφού και επίσημα πλέον έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των μεταφορών.

Παράλληλα, παραμένει θολό τοπίο τι θα συμβεί με τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει καθώς η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε από τους υπουργούς Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ορίζονται για πρώτη φορά τα εξής:

** Το ελάχιστο τίμημα της μίσθωσης για τα ΕΙΧ οχήματα που εκμισθώνονται με οδηγό (ολική μίσθωση μέσω προκρατήσεως με σύμβαση διάρκειας τριών ωρών) θα ανέρχεται στα 180 ευρώ, ενώ η μίσθωση με σύμβαση ελάχιστης διάρκειας τριάντα λεπτών θα κοστίζει 80 ευρώ.

*** Ο ελάχιστος χρόνος της σύμβασης ολικής μίσθωσης των mini van -μέσω προκρατήσεως των συγκεκριμένων οχημάτων- καθορίζεται στις τρεις ώρες και για τα νησιά της χώρας (πλην της Κρήτης και της Εύβοιας), και σε μισή ώρα από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο, όπως ήδη ισχύει.

*** Καταργείται η υποχρέωση που προέβλεπε ότι τα συγκεκριμένα προς εκμίσθωση οχήματα θα έπρεπε να είναι κυβισμού άνω των 1.500 κ.εκ.

***Τα προς εκμίσθωση οχήματα θα πρέπει πλέον να διαθέτουν τεχνολογικές προδιαγραφές κατηγορίας εκπομπών EURO 5 ή V ή μεταγενέστερες.

Παράλληλα, προστίθενται τρεις επιπλέον προϋποθέσεις για τους οδηγούς των συγκεκριμένων εκμισθούμενων οχημάτων, οι οποίοι καλούνται:

***Να έχουν καλή γνώση μιας γλώσσας πέραν της ελληνικής.

***Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον λυκείου οποιουδήποτε τύπου ή αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας της αλλοδαπής.

*** Να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Μέχρι 9 πελάτες

Τα καινούργια δεδομένα στις ενοικιάσεις οχημάτων αφορούν οχήματα τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 9 πελάτες, δηλαδή είτε είναι πολυτελή αυτοκίνητα για VIP κούρσες είτε mini van για γκρουπ και οικογένειες. Πιο συγκεκριμένα, η ΚΥΑ πλήττει τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τα τουριστικά γραφεία και τους συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φαρμάκη, ιδιοκτήτη του ταξιδιωτικού γραφείου «Wiki Travel Services» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τα προβλήματα που προκύπτουν από την ΚΥΑ είναι ποικίλα. «Τα νέα δεδομένα που φέρνει η ΚΥΑ από τα υπουργεία Τουρισμού και Μεταφορών στην ουσία θα κλείσουν επιχειρήσεις σαν τη δική μου, αφού εμείς βάσει νόμου θα κληθούμε να υπερχρεώσουμε τους πελάτες μας με 180 ευρώ, παρά το γεγονός ότι σε άλλη χρονική φάση η κούρσα μπορεί να μην ξεπερνούσε τα 60 ευρώ».

Ετερο πρόβλημα, ίδιας ωστόσο σημαντικότητας, είναι και ότι ο οδηγός, ακόμη και να έχει πραγματοποιήσει ένα δρομολόγιο -το οποίο συνήθως δύσκολα περνά την 1 ώρα- καλείται να διατηρήσει το όχημά του ακινητοποιημένο για τις υπόλοιπες 2 ώρες. Μάλιστα, όπως σημειώνει, η ΚΥΑ, που θεωρητικά αποσαφηνίζει το νόμο 4530/18, πρακτικά δεν διευκρινίζει τι γίνεται με τις μισθώσεις οι οποίες έγιναν νωρίτερα. Τους τουρίστες δηλαδή που έχουν κλείσει από το χειμώνα τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις.