Τραγωδία στο Μάτι: «Δεν μπορώ να κάνω κάτι. Έχω εντολές από τον υπουργό...»

Εξηγήσεις για την πολύωρη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των πρώτων νεκρών κατά την τραγωδία στο Μάτι, επιχείρησε να δώσει ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά την θύελλα που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις ότι γνώριζαν για τους νεκρούς έγκαιρα αλλά το έκρυβαν.

Σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ, μετά τη έρευνα που παρουσίασε ο σταθμός, ο Νίκος Τόσκας σημείωσε πως δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τους νεκρούς που είχαν εντοπίσει τα σώματα ασφαλείας την ημέρα της πυρκαγιάς, διότι οι πληροφορίες ήταν «ασαφείς».

Προσέθεσε πως προτεραιότητα εκείνες τις ώρες ήταν η «μάχη για τους ζωντανούς».

«Θα έκανα ξανά το ίδιο»

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη που είχε δώσει ο κ. Τόσκας είχε δώσει στις 26 Ιουλίου της 26ης Ιουλίου, είχε πει ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε κι όταν αν επαναλαμβανόταν η φωτιά θα χειριζόταν την κρίση με τον ίδιο τρόπο

Στην έρευνα που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρεται πως πριν φτάσει ο κ. Τσίπρας στο συντονιστικό κέντρο, στο Χαλάνδρι, άνδρες της πυροσβεστικής δίνουν αναφορές για τουλάχιστον 13 νεκρούς.

Σε ανάλογη δήλωση είχε προχωρήσει τότε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος είχε υποστηρίξει τότε ότι «ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε θετικά και αποτελεσματικά, όσο και αν ο τελικός αριθμός θυμάτων “θολώνει” την εικόνα».

Τα ηχητικά ντοκουμέντα

Η πλήρης επιχειρησιακή κατάρρευση και οι επικοινωνιακοί ελιγμοί της κυβέρνησης για την εκατόμβη στο Μάτι αποτυπώνονται στα ηχητικά ντοκουμέντα που ήρθαν στη δημοσιότητα από την έρευνα του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας μία τραγικότερη πινελιά στην πλέον μελανή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας.

Το παρακάτω απόσπασμα από τα ηχητικά ντοκουμέντα των διαλόγων στο κέντρο συντονισμού εκθέτει την κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία για τους χειρισμούς τους σχετικά με την πυρκαγιά:

Ένας από τους συντονιστές τηλεφωνεί στην αστυνομία για μία εγκλωβισμένη οικογένεια ζητώντας να πάνε στο σημείο αστυνομικοί.

Στην άλλη γραμμή του απαντούν:

Αν έχει φωτιά στον περιβάλλοντα χώρο πώς θα ενεργήσουν; 
Και ο συντονιστής αναφέρει: -Συνάδελφε να επαναλάβω, το είπα και πριν. Εμείς τα αιτήματα τα παίρνουμε από κάτω. Εννοώντας από κάτω, υπουργός, γενικός στρατηγός και δύο στρατηγοί
-Τι να πω εντάξει

Σε άλλο σημείο ακούγεται ένας πυροσβέστης ο οποίος ζητά από τη συντονίστρια εναγωνίως βοήθεια ωστόσο ο προϊστάμενός της δηλώνει ότι υπάρχει εντολή υπουργού για τη μη διάθεση του εναέριου μέσου

-Με ακούς Μαρία; Είναι εντολή του υπουργού. Τι να; Δεν μπορώ να κάνω…

– Άμα ξαναπάρει τηλέφωνο θα του το πω

Ακούστε τους σχετικούς διαλόγους στο 25.02 και στο 26.36

Έχει νεκρούς και δεν τους ανακοινώνουν

Απαντήσεων χρήζουν και οι καταγραφές στους ασυρμάτους που αποδίδουν σε πολιτικές παρεμβάσεις επιχειρησιακές εντολές! Κάποια στιγμή ο εκφωνητής του «199» ακούγεται να ενημερώνει τους συναδέλφους του στην πρώτη γραμμή ότι είναι… εντολή υπουργού! Σε άλλο σημείο ακούγεται η φράση «είναι από ψηλά, από πολύ ψηλά, να μη λέμε ονόματα»!

Σε κάθε περίπτωση, οι φωνές εθελοντών και πυροσβεστών να ανακοινώνουν τους νεκρούς στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι ήξεραν και από πότε όσοι ήταν εκεί. Ο ένας μετά τον άλλον ακούγονται να λένε: Τέσσερις νεκροί στην Πανός, έξι απανθρακωμένοι στο Κόκκινο Λιμανάκι κ.ο.κ.

Και στο τέλος μια σβησμένη φωνή: Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν…