«Θαύμα»: «Ο Άγιος μου ανανέωσε την σύμβαση» - Τι καταγγέλλει η Μητρόπολη Ξάνθης για το ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου

Η Μητρόπολη κατηγορεί την ηγουµένη, «αυτοαποκαλούµενη γερόντισσα Αννα», ότι «εξαπατά τον λαό, αφού φέρει τα ράσα χωρίς να είναι µοναχή, γεγονός που εµπράκτως έχει παραδεχτεί και η ίδια, όπως µπορούµε να γνωρίζουµε». Επίσης, αναφέρει πως στο «ησυχαστήριο» «“ιερουργούν” καθηρηµένοι και αντικανονικοί “κληρικοί”» και κατονοµάζει δύο πρώην αρχιµανδρίτες, εκ των οποίων ο ένας έχει διωχθεί από τη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως έπειτα από εµπλοκή του σε ροζ σκάνδαλο.

Σκληρή είναι η διαμάχη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο ethnos.gr, γύρω από το ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου στον Γέρακα Ξάνθης κάτι που σκανδαλίζει τους πιστούς. Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου µε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αντικανονικούς κληρικούς που έχουν καθαιρεθεί και φορούν ράσα χωρίς να είναι µοναχοί, ενώ καλεί τους πιστούς να µην εξαπατώνται και να µην επισκέπτονται το ησυχαστήριο.

«Μετανοείτε…»

Η ηγουµένη, που καταγγέλλεται και η ίδια ως αντικανονική, απαντά δηµοσιοποιώντας βεβαιώσεις µε την υπογραφή του ίδιου του µητροπολίτη, που αναγνωρίζουν τόσο το ησυχαστήριο όσο και την ίδια ως µοναχή, και καλεί τους επικριτές της σε µετάνοια. Η κόντρα οξύνθηκε περαιτέρω µε αφορµή τη σηµερινή πανήγυρη, στην οποία έχει προσκληθεί ως οµιλητής ένας επίσης καθηρηµένος, ο πρώην µοναχός της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Πρεβέζης Μωυσής, ο οποίος, σύµφωνα µε την ανακοίνωση της Μητρόπολης, έχει αυτοανακηρυχθεί «προφήτης» και παριστάνει τον υπέρµαχο και τιµητή της Ορθοδοξίας, ενώ κατηγορεί την επίσηµη Εκκλησία και τους επισκόπους της ως αιρετικούς.

Τι αναφέρεται στα έγγραφα

Είναι η δεύτερη φορά που η Μητρόπολη Ξάνθης απευθύνει παρόµοιο κάλεσµα στους πιστούς να αποφεύγουν το συγκεκριµένο ησυχαστήριο. Στην πρώτη ανακοίνωση, τον περασµένο Ιανουάριο, η γερόντισσα Αννα απάντησε δηµοσιοποιώντας δύο έγγραφες βεβαιώσεις, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του ίδιου του µητροπολίτη Ξάνθης. Με την πρώτη βεβαιώνεται πως το ησυχαστήριο «είναι µετόχι της Ιεράς Μονής Καλαµούς της καθ’ ηµάς Μητροπόλεως και εκπροσωπείται από την µοναχή Αννα» και µε τη δεύτερη ότι η ηγουµένη είναι εγγεγραµµένη στο µοναχολόγιο της συγκεκριµένης µονής. Το ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου βρίσκεται στο 12ο χιλιόµετρο της εθνικής οδού Ξάνθης – Δράµας, στο ύψος του χωριού Γέρακας.

Οπως αναφέρεται στο ιστορικό του, ιδρύθηκε το 2008, αλλά η ιστορία του άρχισε το 1995, όταν χτίστηκε εκεί ένα µικρό κελί µε ενσωµατωµένο το εκκλησάκι του αγίου.

Τα θαύματα

Στην επίσηµη ιστοσελίδα του ησυχαστηρίου αναφέρεται πως ο ιεραπόστολος άγιος «είναι πολύ θαυµατουργός», ενώ υπάρχει ειδική ενότητα µε τίτλο «Θαύµατα», όπου καταγράφονται ιστορίες πιστών που τα έχουν βιώσει

Μεταξύ ανθρώπων που αποδίδουν στον άγιο την ίασή τους από ασθένειες, υπάρχουν και ιστορίες «θαυµάτων» που προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση, όπως οι ανανεώσεις συµβάσεων και οι µεταθέσεις εργαζοµένων.

  • Μια γυναίκα, υπάλληλος µε οκτάµηνη σύµβαση στην Υπηρεσία Καθαριότητας του ∆ήµου Κοµοτηνής, που αγωνιούσε για το µέλλον της, προσευχήθηκε µεσονύκτιες ώρες επί τρεις µέρες στον Αγιο Πορφύριο, σύµφωνα µε τις οδηγίες του πνευµατικού της, µέχρι που ένα βράδυ εµφανίστηκε ο ίδιος στον ύπνο της. Τη χτύπησε τρεις φορές στην πλάτη και της είπε «κάτι θα κάνω και για σας, µην το αποκαλύψεις σ’ όλους µέχρι να γίνει η δουλειά σας». Μια µέρα πριν από την απόλυσή της, βγήκε νόµος που ανανέωνε τη σύµβαση για όλους για άλλο ένα οκτάµηνο.
  • Μια νοσοκόµα από το Κιλκίς παραπονέθηκε ότι επί δέκα χρόνια υπέφερε από την προϊσταµένη της. Στο ησυχαστήριο της είπαν να κάνει τρεις λειτουργίες και τρεις αρτοκλασίες. Αφού γύριζε στο σπίτι της, τα κεράκια από τις αρτοκλασίες έπρεπε να τα κάψει µπροστά από την εικόνα του «παππούλη», παρακαλώντας τη να δώσει λύση στο πρόβληµά της. Μετά από πέντε µέρες η γυναίκα είδε τον «παππούλη» ολοζώντανο µπροστά της, να κρατάει στο χέρι του ένα χαρτί και να της λέει «πάρε το αυτό γιατί τώρα φεύγεις». Το επόµενο πρωί επισκέφθηκε τη δουλειά της η επόπτρια και υπέγραψε επιτόπου την αίτηση για τη µετάθεσή της.