Στο σφυρί τα σπίτια της Χρυσής και της Αμαλίας Βαρδινογιάννη λόγω υπερχρέωσης

Στη δίνη της υπερχρέωσης και του υπέρογκου δανεισμού της ΑΝΕΚ στροβιλίζονται οι δύο από τις τρεις θυγατέρες του Σήφη και της Ελένης Βαρδινογιάννη. Οι κόρες του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με την ΑΝΕΚ χάνουν τα σπίτια τους, καθώς σε λίγες ημέρες βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τις πιστώτριες τράπεζες έναντι δανειακών οφειλών.

Η Αμαλία-Αναστασία Βαρδινογιάννη, σύντροφος του Σπύρου Καπράλου, χάνει την εντυπωσιακή μονοκατοικία της στο Παλαιό Ψυχικό, καθώς και το μερίδιό της σε διώροφη οικία στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών. Με λίγες ημέρες διαφορά η αδελφή της Χρυσή θα δει κι αυτή να βγαίνει στο σφυρί το σπίτι της στο Καστρί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο protothema, ο πρώτος πλειστηριασμός, στην περίπτωση που δεν υπάρξει στο μεταξύ διακανονισμός, είναι προγραμματισμένος για τις 9 Μαΐου. Πρόκειται για την οικία της Αμαλίας Βαρδινογιάννη στο Παλαιό Ψυχικό που βγαίνει στο σφυρί με επισπεύδουσα τη Eurobank για ποσό οφειλής 500.000 ευρώ, αν και το ακίνητο βαρύνεται από το 2004 με προσημείωση υποθήκης για ποσό 427.488 ευρώ και από το 2017 με υποθήκη για ποσό 3 εκατ. ευρώ.

Τιμή πρώτης προσφοράς έχει καθοριστεί η εμπορική αξία του ακινήτου και ανέρχεται στα 2,106 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 681,7 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με μια τριώροφη κατοικία-μεζονέτα με υπόγειο που χτίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου υπάρχει και πισίνα 45 τ.μ.

vardinogianni01
Στην αγορά ψιθυρίζεται ότι η Αμαλία-Αναστασία Βαρδινογιάννη ουσιαστικά πληρώνει τις επιχειρηματικές αστοχίες του αδελφού της Γιάννη, καθώς η ίδια δεν έχει διοικητικό ρόλο στην ΑΝΕΚ, αν και εμφανίζεται μέσω της ΒΑΡΜΙΝ να είναι μεγαλομέτοχος

Η τριώροφη κατοικία αποτελείται από υπόγειο, το οποίο, σύμφωνα με την αναγγελία του πλειστηριασμού, περιλαμβάνει και αυτό υπόγειο στο οποίο βρίσκονται οκτώ αποθήκες συνολικής επιφάνειας σχεδόν 95 τ.μ. και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου 50 τ.μ. Το ισόγειο, ο α’ και ο β’ όροφος της κατοικίας, που συνδέονται με εσωτερική σκάλα, φτάνουν συνολικά τα 408,88 τ.μ.

Η βίλα στις Σπέτσες

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Μαΐου, πάλι με επισπεύδουσα τη Eurobank βγαίνει στο σφυρί «το 50% εξ αδιαιρέτου της ψιλής κυριότητας μιας διώροφης λιθόκτιστης και κεραμοσκεπούς οικίας» επί οικοπέδου 724,30 τ.μ. στη θέση Μπαλτίζα στο παλιό λιμάνι των Σπετσών. Το υπόλοιπο 50% καθώς και την επικαρπία του ακινήτου την έχει ο πρώην σύζυγος της Αμαλίας Βαρδινογιάννη, Θεμιστοκλής Μουρούζης, γνωστός ξενοδόχος.

Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση, η οικία-μεζονέτα αποτελείται από υπερυψωμένο υπόγειο «συγκείμενο από καθιστικό, γραφείο, υπνοδωμάτιο, λουτρό, διάδρομο, αποθήκη, δωμάτιο υπηρεσίας και WC υπηρεσίας, επιφανείας 112 τ.μ. Και από τον πάνω αυτού του υπερυψωμένου ισογείου όροφο, συγκείμενο από χολ, καθιστικό, ένα υπνοδωμάτιο, λουτρό, διάδρομο και κουζίνα, επιφανείας 112 τ.μ.».

Σύμφωνα δε με το πιστοποιητικό βαρών του Υποθηκοφυλακείου Σπετσών, το μερίδιο της Αμαλίας Βαρδινογιάννη είχε υποθηκευτεί για 3 εκατ. ευρώ. Το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση ήταν 100.000 ευρώ, ενώ ως τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό έχουν προσδιοριστεί τα 131.500 ευρώ.

Για το στεγαστικό δάνειο

Επίσης για τις 5 Ιουνίου έχει προσδιοριστεί ο πλειστηριασμός της κατοικίας της Χρυσής Βαρδινογιάννη του Σήφη στο Καστρί του Δήμου Κηφισιάς. Επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προχώρησε σε κατάσχεση για οφειλή 200.000 ευρώ από στεγαστικό δάνειο το οποίο δεν εξυπηρετείται.

Πρόκειται για οικόπεδο 752,7 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με διώροφη μονοκατοικία. Η τελευταία περιλαμβάνει: ημιυπόγειο που αποτελείται από γκαράζ και αποθήκες, επιφανείας περίπου 100 τ.μ., και ισόγειου ορόφου που αποτελείται από διαμέρισμα με τρεις κοιτώνες, σαλόνι, κουζίνα, χολ, λουτρό και τρία λουτρά ξένων, συνολικής επιφανείας 178 τ.μ.

Το συγκεκριμένο ακίνητο βαρύνει προσημείωση υποθήκης για 300.000 ευρώ κατά της Χρυσής Βαρδινογιάννη υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς.

Ως τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό ορίστηκε η εμπορική αξία του ακινήτου, που προσδιορίστηκε στα 490.000 ευρώ από τον εκτιμητή KMSC Integrated Real Estate Valuation & Property Management Services.

vardinogianni04
Στις 5 Ιουνίου βγαίνει σε πλειστηριασμό το σπίτι της Χρυσής Βαρδινογιάννη στο Καστρί για οφειλή 200.000 ευρώ από στεγαστικό δάνειο το οποίο δεν εξυπηρετείται

Η ΒΑΡΜΙΝ και η ΑΝΕΚ 

Η κυρία Αμαλία-Αναστασία Βαρδινογιάννη είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΒΑΡΜΙΝ ΑΕΒΕ βιομηχανία μαρμάρων, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και εμφανίζεται να είναι μεγαλομέτοχος σήμερα στην ΑΝΕΚ, ελέγχοντας το 26,625%. Η συμμετοχή έγινε με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ναυτιλιακής το 2011 και με τη σύναψη υπέρογκων δανείων, τη στιγμή μάλιστα που ο ετήσιος κύκλος εργασιών της κινούνταν στα 200.000 ευρώ! Ηταν δάνεια για τα οποία δόθηκαν προσωπικές εγγυήσεις της Αμαλίας Βαρδινογιάννη και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ώστε η οικογένεια να εξακολουθήσει να ασκεί τον μετοχικό έλεγχο στη ναυτιλιακή, καλύπτοντας το κενό που άφηνε τότε η Sea Star Capital, συμφερόντων του αδελφού της Γιάννη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να είναι διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚ.

Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2016 η ΒΑΡΜΙΝ εμφανίζεται να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 8,1 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων (όλες βραχυπρόθεσμες) 24,96 εκατ. ευρώ.

Τα 24,82 εκατ. ευρώ αφορούσαν τριετές ομολογιακό δάνειο που είχε συναφθεί από τη Eurobank και για το οποίο ως εξασφάλιση δόθηκαν προσημειώσεις υποθηκών επί 14 ακινήτων της εταιρείας και προσωπικές εγγυήσεις της Αμαλίας Βαρδινογιάννη. Παράλληλα έχουν δοθεί ως ενέχυρο οι 50.000.000 μετοχές της ΑΝΕΚ από το σύνολο των 50.039.780 μετοχών που κατείχε στις 31.12.2016 η ΒΑΡΜΙΝ.

Κοινώς, το 26,625% που ελέγχει η ΒΑΡΜΙΝ στην ΑΝΕΚ μπορεί να περάσει στην κυριότητα της Eurobank στην περίπτωση που δεν μπορεί να καλυφθεί διαφορετικά για τα δάνεια που έχει χορηγήσει. Κάτι που σημαίνει πως η τράπεζα μπορεί να καταστεί άμεσα ο μεγαλύτερος μέτοχος της ναυτιλιακής.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει στα τέλη του 2014 όταν η Τράπεζα Πειραιώς ενεργοποίησε τις ρήτρες των δανείων που είχε χορηγήσει στη Sea Star Capital Ltd, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, παίρνοντας στην κυριότητά της το 23,5661% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ που ανήκε στην εταιρεία των Βαρδινογιάννη – Ρέστη. Μια εξέλιξη που έφερε και τη ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών, με αποκορύφωμα την πρωτόδικη καταδίκη του πρώτου σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή για ακάλυπτες επιταγές ύψους 24 εκατ. ευρώ που είχε δώσει στον Βίκτωρα Ρέστη. Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζεται να ελέγχει το 24,1788% των δικαιωμάτων ψήφων.

Δεν πληρώθηκε δόση δανείου της ΑΝΕΚ

Και τα πράγματα βέβαια περιπλέκονται καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε πως η ΑΝΕΚ δεν κατάφερε να πληρώσει δόση δανείου στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, με αποτέλεσμα να σπάσουν όροι δανειακών συμβάσεων και να καταστούν άμεσα πληρωτέα δάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η αναδιάρθρωση του δανεισμού έγινε με την έκδοση νέου, επταετούς διάρκειας κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 220 εκατ. ευρώ. Τμήμα του ομολογιακού (22 εκατ. ευρώ) είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, υπό προϋποθέσεις.

vardinogianni02
Η Αμαλία-Αναστασία Βαρδινογιάννη, χάνει την εντυπωσιακή μονοκατοικία της στο Παλαιό Ψυχικό για οφειλή 500.000 ευρώ, καθώς και το μερίδιό της σε διώροφη οικία στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών για οφειλή 100.000 ευρώ

Παρένθετο πρόσωπο

Με όλες αυτές τις εξελίξεις, στην αγορά ψιθυρίζεται ότι η Αμαλία Βαρδινογιάννη ουσιαστικά πληρώνει τις επιχειρηματικές αστοχίες του αδελφού της Γιάννη, καθώς η ίδια δεν έχει διοικητικό ρόλο στην ΑΝΕΚ, αν και εμφανίζεται μέσω της ΒΑΡΜΙΝ να είναι μεγαλομέτοχος.

Πάντως αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που την πληρώνει για τον αδελφό της Γιάννη, καθώς πέρυσι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου επέβαλε πρόστιμο 6,38 εκατ. ευρώ στον κ. Βαρδινογιάννη και 50.000 ευρώ στην ίδια για παραβίαση της νομοθεσίας σε σχέση με την απόκτηση από εκείνη 19.358.487 μετοχών της εταιρείας Sea Star Capital Plc (τότε Megabet, στις 29.03.2007). 

Σύμφωνα με το πόρισμα που εκδόθηκε, ο κ. Βαρδινογιάννης χρησιμοποίησε ουσιαστικά ως παρένθετο πρόσωπο την αδελφή του για την απόκτηση των συγκεκριμένων μετοχών, γνωρίζοντας πριν εμπιστευτική πληροφορία που αφορούσε στην αλλαγή των δραστηριοτήτων της εταιρείας ως προς τη ναυτιλία.

Γενικά η Αμαλία Βαρδινογιάννη τηρεί χαμηλό προφίλ και περισσότερο είναι γνωστή στους κοσμικούς κύκλους για τις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει έχοντας στο πλάι της τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου τον πρώην πρόεδρο του Χ.Α. και νυν πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Star Bulk, Σπύρο Καπράλο.