Πόσο «δεμένη» είναι η υπόθεση συμμετοχής Λυκουρέζου - Παναγόπουλου στην μαφία της φυλακής;

Ως «αναδίπλωση εκτιμάται από νομικούς η απόφαση του ανακριτή να αφεθούν και  Λυκουρέζος και Παναγόπουλος ελεύθεροι, σε αντίθεση με την αρχική του θέση περί συλλήψεώς τους.

Άλλοι, έκαναν λόγο για τουλάχιστον πρόχειρους δικαστικούς χειρισμούς και για επικοινωνιακή εκμετάλλευση μιας υπόθεσης που δεν ήταν «δεμένη».

Η απόφαση του ανακριτή, με την οποία συμφώνησε και ο εισαγγελέας, εκδόθηκε στις 22:30 χθες το βράδυ, μετά από τις απολογίες των δύο ποινικολόγων που κράτησαν δέκα ολόκληρες ώρες.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ξεκίνησε την απολογία του στις 12:00 χθες το μεσημέρι και τελείωσε στις έξι το απόγευμα, ενώ ακολούθησε ο Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Και οι δύο ποινικολόγοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης και κατέθεσαν πολυσέλιδα υπομνήματα.

Ανακριτής και εισαγγελέας ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αφεθούν και οι δύο δικηγόροι ελεύθεροι αργά χθες το βράδυ, μετά από σύντομη διάσκεψη.

Η απόφασή τους προκάλεσε έκπληξη, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα ο ανακριτής Ευ. Νικόπουλος, που χειρίζεται την υπόθεση, είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά των δύο δικηγόρων, ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση του δικηγορικού κόσμου και επικρίθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρέωσης εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές τον μήνα και 50.000 ευρώ εγγύηση. Στον Θεόδωρο Παναγόπουλο, μόνο απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Τι υποστήριξαν οι δύο δικηγόροι

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αρνήθηκε ότι ζήτησε χρήματα από τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο για να πείσει τον αντίδικό του, δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο, να μην παραστεί στη δίκη κατά του Φλώρου που είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη ως ηθικός αυτουργός σε απόπειρα δολοφονίας του.

Χαρακτήρισε «αδιανόητη» την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και αρνήθηκε όσα λένε οι μάρτυρες, ενώ πρόσθεσε ότι ποτέ δεν συναντήθηκε με τους Αλβανούς μαφιόζους, ούτε ήξερε κανέναν από αυτούς.

Όσο για τους δικηγόρους που είπαν ότι ο μακαρίτης ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος τους είχε εμπιστευθεί ότι ήταν αποδέκτης της πρότασης Λυκουρέζου να δοθούν λεφτά, ο γνωστός ποινικολόγος το αρνήθηκε και στο υπόμνημά του τόνισε «γιατί δεν το κατήγγειλαν τόσο καιρό;», ενώ σημείωσε πως ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, τον οποίο επικαλούνται, «δεν ζει για να τους διαψεύσει».

«Σενάριο φαντασίας» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις κατηγορίες και ο ποινικολόγος Θεόδωρος Παναγόπουλος. Σε πολυσέλιδο υπόμνημά του αρνήθηκε τις κατηγορίες, ανέφερε ότι δεν ζήτησε χρήματα από τους Αλβανούς και ότι μπήκε στην υπόθεση Φλώρου-Αντωνόπουλου το 2017, ενώ το κατηγορητήριο τον φέρνει ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης από το 2014.

Οι επόμενες κινήσεις τους

Οι δύο ποινικολόγοι, όπως έγινε γνωστό χθες αργά το βράδυ από τους δικηγόρους τους, θα προσκομίσουν τις επόμενες ημέρες στον ανακριτή και άλλα στοιχεία για να αποδείξουν, όπως λένε, ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στην υπόθεση. Ήδη ο δικηγόρος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, το δήλωσε, ενώ ο καθηγητής Χρήστος Μυλωνόπουλος, που υποστήριξε τον Θεόδωρο Παναγόπουλο, επιφυλάχθηκε και για άλλες κινήσεις για την υπεράσπισή του.

Πάντως χθες ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, μέσω του συνηγόρου του, κατέθεσε αγωγή κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα γιατί παραβίασε πρόσφατο νόμο που απαγορεύει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να ενοχοποιούν τους πολίτες πριν τους κρίνει η Δικαιοσύνη.