Στην Ελλάδα το πρώτο μωρό από τρεις γονείς - Ηθικό ζήτημα εγείρουν Βρετανοί για το ιατρικό θαύμα

Ελληνες και Ισπανοί γιατροί κατάφεραν να γράψουν «ιατρική ιστορία», ολοκληρώνοντας με επιτυχία εξωσωματική γονιμοποίηση, στην οποία για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε γενετικό υλικό από τρία άτομα.

Μία 32χρόνη Ελληνίδα γέννησε την Τρίτη αγοράκι με βάρος 2,9 κιλά και όπως δήλωσαν οι γιατροί, τόσο εκείνο, όσο και η μητέρα χαίρουν άκρας υγείας.

Οι Ελληνες γιατροί, για να ξεπεράσουν τη μέχρι τώρα στειρότητα της μητέρας, επιστράτευσαν μία νέα πειραματική τεχνική.

Χρησιμοποίησαν ένα ωάριο από τη μητέρα, σπερματοζωάρια από τον πατέρα και ακόμα ένα ωάριο από άλλη γυναίκα.

«Το αναφαίρετο δικαίωµα της γυναίκας να γίνει µητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Institute of Life, δρ. Παναγιώτης Ψαθάς. «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι σαν Έλληνες επιστήμονες που ανακοινώνουμε μία διεθνή πρωτοπορία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και που είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά».

Όπως εξήγησε ο Έλληνας επιστήμονας με αυτή την τεχνική της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «δεν προκαλούμε καμία βλάβη στο γενετικό υλικό και η μέθοδος θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε αλλά 20 ζευγάρια που δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί με δικό τους ωάριο. Έχει γίνει άλλη μια έμβρυο μεταφορά, σε γυναίκα με βαρύ ιστορικό υπογονιμότητας και 7 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής.

Βέβαια, όπως αναφέρει το BBC, πολλοί Βρετανοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η διαδικασία εγείρει «ηθικά ερωτήματα» και ότι δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί