Ένταση από την... ανάποδη στη δίκη Γιακουμάκη: Οι συνήγοροι των 9 νταήδων κρητικών εγκάλεσαν τον... Εισαγγελέα

Με πολύ μεγάλη ένταση συνεχίστηκε η δίκης των εννέα Κρητικών για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων,.

Η ατάκα του εισαγγελέα ότι« αν ο Βαγγέλης μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ίσως να ζούσε σήμερα» δημιούργησε πολύ μεγάλη ένταση στην πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης των εννέα Κρητικών, οι οποίοι εξέτασαν την εξαίρεση του εν λόγω εισαγγελέα από την έδρα. Ωστόσο μετά από διακοπή που έγινε, ο εισαγγελέας ανακάλεσε και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Κάποια στιγμή  ο βασικός μάρτυρας, Νίκος Δαβρής, άρχισε να δέχεται καταιγιστικά ερωτήματα, η πρόεδρος είπε: «Δεν είναι κατηγορούμενος ο μάρτυρας επειδή πήγε και ενημέρωσε τους υπεύθυνους της σχολής».

Ο Νίκος Δαβρής είναι αυτός  που είχε καταγγείλει στην υπεύθυνη της εστίας της Γαλακτοκομικής αλλά και στον πρώην διευθυντή της Σχολής, όλα όσα γνώριζε ο ίδιος αλλά και είχε ακούσει ότι βίωνε ο Βαγγέλης το 1ο έτος στη Γαλακτοκομική των Ιωαννίνων.

«Πίστεψα όταν μου μετέφεραν όλα όσα συνέβαιναν στον Βαγγέλη, ότι ήταν πολύ σημαντικό να ενημερώσω τους αρμόδιους, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά πως οι υπόλοιποι Κρητικοί ή θα τον χτυπήσουν σοβαρά ή ακόμα και θα τον σκοτώσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τον καθίσανε με το ζόρι και τον ξυρίσανε, τον είχαν κλείσει μέσα σε μία ντουλάπα και του πετούσαν νομίσματα για να τραγουδάει κάνοντάς τον τζουκ μποξ και του έκλειναν το ζεστό νερό. Σκέφτηκα ότι αν είχε κάνει μία κίνηση ο Βαγγέλης μπορεί να είχε αποβεί μοιραία για εκείνον».

Αποτέλεσμα εικόνας για δικη Γιακουμάκη

Ο δεύτερος μάρτυρας, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του έπεσε σε κάποιες αντιφάσεις σε σχέση με το τι είχε καταθέσει προανακριτικά αλλά και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Στην κατάθεσή του έδειχνε διστακτικός αλλά και σαστισμένος σε σημείο που στο τέλος μία από τους δικηγόρους υπεράσπισης τον ρώτησε «αν φοβάται κάτι και σήμερα είχε τέτοια συμπεριφορά».

Κάποια στιγμή μέσα στην αίθουσα παρενέβη ο Ανδρέας Γιακουμάκης και αναφερόμενος στον δεύτερο μάρτυρα είπε: «Το κατανοώ απόλυτα το παιδί. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να πει πολλά πράγματα. Είναι Κρητικός και θα επιστρέψει στην Κρήτη».

Βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη τόνισε πως «σήμερα είναι ένα κοινωνικό δικαστήριο. Δε με ενδιαφέρει η ποινή που θα τους επιβληθεί. Με ενδιαφέρει τι ήταν το παιδί μου. Να μάθουν και οι άλλοι τι ήταν ο Βαγγέλης και γιατί δεν αντιδρούσε».

Σημειωτέον ότι, από το σύνολο των 20 μαρτύρων του κατηγορητηρίου, προχθές απουσίαζαν – αδικαιολόγητα, σύμφωνα με την Έδρα – οι δύο.

Έτσι για τους συγκεκριμένους δύο μάρτυρες (πρόκειται για νεαρούς, πρώην συμφοιτητές του Γιακουμάκη), διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους στα δικαστήρια.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος