Παγκόσμια Ημέρα Ρομά για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου: «Δεν υπάρχουν πολίτες, πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας», τόνισε ο πρωθυπουργός

Ο αγώνας για τη διαμόρφωση της συνείδησης των πολιτών, πρέπει να είναι διαρκής, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους Ελλήνων Ρομά, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τη, σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, είπε ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης βιώνουμε επιθέσεις και ρατσιστικές εκφράσεις, με πρόσφατο παράδειγμα την Ιταλία, όπου ένα μέρος της κυβέρνησης κινητοποίησε και τους πολίτες ενάντια στους Ρομά. Εστιάζοντας, στη συνέχεια, στην εσωτερική κατάσταση, η κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική ένταξης, σε αντίθεση με την αντίληψη του παρελθόντος, που ήταν ευκαιριακή, ακόμα και ρουσφετολογική.

«Η Ειδική Γραμματεία έγινε πράξη, αλλά δεν μείναμε μόνο σε αυτό», τόνισε επίσης και πρόσθεσε: «Προχωρήσαμε σε ένα σχεδιασμό ουσιαστικής κινητοποίησης των κοινοτήτων, αλλά και ένταξης στην οικονομική ζωή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έγινε χαρτογράφηση «για να δούμε πώς ζουν οι 371 κοινότητες, οι 110.000 Ρομά, ‘Eλληνες πολίτες».

Τόνισε ότι κάποιες από αυτές τις 371 Κοινότητες «δεν τιμούν τη χώρα μας (…) που θέλει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε στρατηγικό σχέδιο με άξονα “κανένας Ρομά αβοήθητος στην κρίση”». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ωστόσο, ότι προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς η «εκπαίδευση είναι βασικό δικαίωμα, αλλά και προϋπόθεση ώστε οι κοινότητες να αποκτήσουν δικαιώματα για το μέλλον».

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας ρομα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στήριξη των εκπαιδευτικών μονάδων, τα σχολικά γεύματα, για να έχουμε «χορτασμένα παιδιά», στα προγράμματα επιμόρφωσης για μεγαλύτερους και στα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση.

Ενώ, σημαντικό ζήτημα αποτέλεσε η πρόσβαση στην Υγεία, με την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τους φραγμούς στη δημόσια περίθαλψη, καθώς ένα μεγάλο μέρος των Ρομά δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας ρομα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του και δήλωσε περήφανος γιατί ανάμεσα στους παρευρισκόμενους Ρομά βρίσκονταν μέλη των κοινοτήτων τους, «που είναι παραδείγματα για όλους», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει φραγμός και όριο αν υπάρχει εκπαίδευση και ο καθένας μπορεί να πάει μπροστά. «Δεν υπάρχουν πολίτες, πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού», είπε χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας ρομα

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των Ρομά που υποδέχθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά ήταν καταξιωμένοι επαγγελματίες, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και μέλη οργανώσεων που εργάζονται συστηματικά κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά, ξεπερνώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις, καθώς και πρόσωπα που εργάζονται για να βοηθήσουν και τα υπόλοιπα μέλη των Ρομά να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.

Αναλυτικότερα, μεταξύ των 50 πολιτών, που βρέθηκαν στο Μαξίμου ήταν:

– Μαθητές και μαθήτριες, γονείς και η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου του Ασπρόπυργου καθώς και μαθητές από το Δήμο Φυλής.

– Σπουδαστές και απόφοιτοι ΤΕΕ και ΕΠΑΛ καθώς φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

– Μέλη, εκπρόσωποι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και διαμεσολαβητές από τα Παραρτήματα Ρομά οκτώ Δήμων της Αττικής

– Ο πρόεδρος και ο νομικός σύμβουλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ και

– δικηγόροι, λογιστές, διαμεσολαβητές, μεταφραστές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί επιστήμονες που συμμετέχουν στη Μη κερδοσκοπική Οργάνωση HEROMACT (Hellenic Roma Action).

Οι Ρομά που βρέθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό για τα θέματα που τους απασχολούν, με βασικότερο την εκπαίδευση, ενώ, όπως είπε στον Αλέξη Τσίπρα, ο γνωστός καλλιτέχνης Βασίλης Παϊτέρης, είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έχει δεχθεί Έλληνες Ρομά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας παιτερης

Σχετική εικόνα

 

Τέλος, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με όλους, αλλά και με τα παιδιά, τα οποία ρώτησε σε ποια τάξη πηγαίνουν και ποια ομάδα υποστηρίζουν.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ