«Ο Βαγγέλης μου, ήρθε σε ένα μαγαζί με ανήθικους» - Συγκλόνισαν πατέρας και μάνα στη δίκη Γιακουμάκη

Ξεκίνησε το πρωί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων η δίκη των 9 Κρητικών, πρώην σπουδαστών στη Γαλακτοκομική Σχολή, οι οποίοι κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Οι εννέα κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους, και δεν είχαν φυσική παρουσία στο εδώλιο της δικαστικής αίθουσας.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση της Μαρίας Φρονιμάκη, μητέρας του Βαγγέλη, η οποία εμφανίστηκε συντετριμμένη στο δικαστήριο. Όπως είπε, στις 5 Φεβρουαρίου του 2015, μία μέρα πριν από την εξαφάνιση του παιδιού της, είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο και της είχε πει πως θα πήγαινε στο Ρέθυμνο για το Καρναβάλι.

«Τίποτε δεν προμήνυε το κακό», είπε η μάνα, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων, η κ. Φρονιμάκη ανέφερε ότι μετά την εξαφάνιση του υιού της πληροφορήθηκε για τις «παραβατικές συμπεριφορές των κατηγορουμένων, μέσα και έξω από την Σχολή».

Επίσης, κατέθεσε πως ο γιoς της, κατά το 1ο έτος των σπουδών του, και λίγο πριν η Διοίκηση αποφασίσει να του αλλάξει δωμάτιο, της είχε πει πως κάποιοι συμφοιτητές του έβαλαν χρώμα στο σαμπουάν και ότι με την πετσέτα του σφουγγάρισαν το πάτωμα.

«Ο Βαγγέλης ήταν ένα παιδί που δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα, οι άλλοι τον είχαν ως στόχο για να περνούν την ώρα τους … Έτσι είναι οι φίλοι;» είπε  χαρακτηριστικά η μητέρα του.

Πολλοί δάκρυσαν όταν η μητέρα του Βαγγέλη είπε ότι όλοι είναι εκεί ζωντανοί και γελούν ενώ το παιδί της είναι στο χώμα…

Αναφερόμενη στη στάση της παρέας των φοιτητών, είπε πως τις πρώτες μέρες της εξαφάνισης ήταν πάντα δίπλα στην οικογένεια και βοηθούσαν στις έρευνες, όταν όμως η οικογένεια άρχισε να μαθαίνει τι συνέβαινε και όταν ξεκίνησαν οι καταθέσεις τότε εξαφανίστηκαν.

Στη συνέχεια, ήρθε η συγκλονιστική στιγμή που ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη κατέθεσε στο δικαστήριο:

«Ο Βαγγέλης μου ήρθε σε ένα μαγαζί με ανήθικους. Μας απέκρυψαν πράγματα από τη Σχολή. Θέλω να μάθω γιατί έχασα το παιδί μου. Μου μίλησαν για φιλίες, για αξιοπρέπεια. Ο Βαγγέλης μου τους συμπατριώτες του τους λογάριαζε γιατί έτσι έχουμε μάθει εμείς οι Κρητικοί.

Από πότε ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια και η ευγένεια λογίζονται ως μειονεκτήματα; Το παιδί μου αυτές τις αξίες είχε. Ένιωθε ντροπή να πει ότι τον προσβάλλουν οι άλλοι, γιατί ήταν Κρητικός. Εγώ νόμιζα ότι όλοι αυτοί ήταν δίπλα του, ένιωθα ότι ήταν πατριώτες. Όταν έμαθα τι περνούσε το παιδί μου από Κρητικούς, πίστεψα ότι είμαι από άλλον πλανήτη, όχι από την Κρήτη. Δεν έχουν τέτοια συμπεριφορά οι Κρητικοί. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτά τα παιδιά καθημερινά βασάνιζαν το παιδί μου», είπε μεταξύ άλλων ο Αντρέας Γιακουμάκης.

Η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις της αδελφής του Βαγγέλη, Ελένης, και μιας πρώην σπουδάστριας στη Σχολή.

Η υπερασπιστική γραμμή όσων κατηγορούνται στηρίχθηκε στο ότι ήταν «υπερβολικά τα όσα ακούστηκαν και καταγράφηκαν μετά την εξαφάνιση του νεαρού σπουδαστή».

Το δικαστήριο διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τετάρτη, 10 Απριλίου. Συνολικά, έχουν κληθεί να καταθέσουν 20 μάρτυρες. Σήμερα, δύο από αυτούς δεν εμφανιστήκαν και διετάχθη η βίαιη προσαγωγή τους το πρωί της Τετάρτης.