Αυτό είναι το ψεύτικο μήνυμα που ξεσήκωσε πρόσφυγες και μετανάστες - «Θα προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν»

Κάποιοι διέδιδαν ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα δεχθεί  πρόσφυγες. Επιπλέον, ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι τις τελευταίες εβδομάδες άκουγαν «ψιθύρους»  ότι δήθεν θα ανοίξουν τα σύνορα.: «Ακούγεται ότι εδώ και δύο μήνες οργανώνεται κάτι τέτοιο» λένε.

Οι ψευδείς φήμες που ξεκίνησαν από μηνύματα που έφταναν στα κινητά προσφύγων και μεταναστών και στη συνέχεια διαδόθηκαν στόμα με στόμα, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες, προκάλεσαν τη νέα έκρυθμη κατάσταση στα Διαβατά.

«Τις τελευταίες ημέρες  πολύς κόσμος πείστηκε», είπε στον ΑΝΤ1 η Λώρα Παππά, πρόεδρος της ΜΚΟ «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ». Σε ερώτηση αν μπορεί να κρύβονται κυκλώματα διακινητών πίσω από τη διάδοση αυτής της ψευδούς φήμης, εκείνη απάντησε ότι το θεωρεί πιθανό. Αλλά και εθελοντές των «Γιατρών του Κόσμου» αναφέρουν ότι άκουγαν «ψιθύρους» για ένα μήνυμα που έφτανε σε πρόσφυγες, το οποίο προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφό, καθώς εκείνοι που το έστελναν έλεγαν ότι είναι εμπιστευτικό.

Το «Καραβάνι της Ελπίδας»

Με τον τίτλο το «Καραβάνι της Ελπίδας», το εν λόγω ψευδές μήνυμα καλούσε τους πρόσφυγες και μετανάστες να διαδώσουν ότι στις 5 Απριλίου, στις 12:00, η Ελλάδα θα άνοιγε τα σύνορα. «Δεν θα περιμένουμε κανέναν. Επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν. Είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν. Θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24 ώρες πριν από το ξεκίνημα», ανέφερε το μήνυμα, σύμφωνα με τον ANT1.

Ένα από τα μηνύματα που δημιούργησαν ψευδείς ελπίδες

 

 

Εντωμεταξύ,  η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσπαθεί να ανακαλύψει πώς ξεκίνησε αυτή η αποστολή μηνύματος, κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί αυτό να έγινε από μέλη κυκλωμάτων διακινητών στην Τουρκία. Εξάλλου, μέσα σε δύο 24ωρα οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν στην Αδριανούπολη πάνω από 200 μετανάστες και πρόσφυγες που έλεγαν ότι ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα,

Αυτοσχέδιος καταυλισμός

Έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά έχει δημιουργηθεί αυτοσχέδιος καταυλισμός, από πρόσφυγες και μετανάστες που πίστεψαν τα ψευδή μηνύματα και δεν πείθονται για το αντίθετο. Το αποτέλεσμα είναι , κατά διαστήματα να ξεσπούν έντονα επεισόδια.

Την κατάσταση στα Διαβατά κατέγραψε drone και τα πλάνα δείχνουν τι συμβαίνει γύρω από τη δομή φιλοξενίας των προσφύγων. Στο βίντεο διακρίνεται και ο καπνός που έβαλαν την Παρασκευή οι πρόσφυγες σε απορρίμματα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες  μετανάστες κατέλαβαν για αρκετές ώρες τις σιδηροδρομικές γραμμές στον Σταθμό Λαρίσης, με αίτημα να φύγουν από την Ελλάδα και ζητώντας να μεταφερθούν στα Διαβατά. Συνέπεια αυτού ήταν να μην πραγματοποιούνται δρομολόγια, ενώ η κατάσταση εξομαλύνθηκε τελικά το βράδυ της Παρασκευής.