Εισαγγελέας στη δίκη Καλλίτση: Οι κατηγορούμενοι δεν περίμεναν από ένα κομμωτή να «είναι κομάντο»

Την ενοχή των τριών κατηγορουμένων στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του γνωστού κομμωτή Πάνου Καλλίτση και της πρώην, πλέον, συζύγου του Έλενας Χριστοπούλου πρότεινε σήμερα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, ο εισαγγελέας της έδρας.

«Οι δράστες πίστευαν ότι ένας κομμωτής θα κατέβαζε τα παντελόνια στους ληστές, αλλά όπως είπε «την πάτησαν». Όταν κρατάς όπλο και πυροβολείς θέλεις να σκοτώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για δικη καλλιτση

Ειδικότερα, στην πρότασή του ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του 45χρονου κατηγορούμενου για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ληστείας αλλά και την ενοχή του κατηγορουμένου αστυνομικού στην υπόθεση, για απλή συνέργεια στην απόπειρα ληστείας.

Αντίθετα, για τον τρίτο κατηγορούμενο Ιρανικής καταγωγής, ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί αθώος για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας αλλά ένοχος για την κατηγορία της απόπειρας ληστείας.

Η πρόταση του εισαγγελέα προκάλεσε ικανοποίηση στο γνωστό κομμωτή, ο οποίος δήλωσε μετά την εισαγγελική αγόρευση πως υπάρχει Δικαιοσύνη.

Ο 45χρονος στην απολογία του επανέλαβε ότι πυροβόλησε στα πόδια για να φύγει και ότι εξαιτίας της συμπλοκής τραυματίστηκε ο κομμωτής στο στήθος και η Έλενα Χριστοπούλου στο χέρι, ενώ ο Ιρανός κατηγορούμενος που ήταν τσιλιαδόρος υποστήριξε ότι παρασύρθηκε. Ο αστυνομικός δεν εμφανίστηκε για να απολογηθεί.

Ο Πάνος Καλλίτσης μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας δήλωσε: «Νιώθω για πρώτη φορά ηθικά ικανοποιημένος γιατί αυτή η αγόρευση του Εισαγγελέα με άγγιξε, ένιωσα σαν να ήταν ο άνθρωπος αυτός μαζί μας στο συμβάν και για μένα είναι πολύ σημαντικό γιατί αισθάνομαι ότι πραγματικά υπάρχει Δικαιοσύνη. Έχω συγκλονιστεί. Χαίρομαι πάνω από όλα που είμαι ζωντανός, αλλά σε ένα συμβάν που έχεις ακούσει άπειρα τέρατα είναι ωραίο να βάζουν κάποιοι άνθρωποι τα πράγματα στη θέση τους και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη γι αυτό».

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός κομμωτής και η πρώην πλέον σύζυγος του, τον Ιανουάριο του 2016 είχαν δεχθεί επίθεση στο γκαράζ του σπιτιού τους, την ώρα που επέστρεφαν από το κομμωτήριο τους στο Χαλάνδρι στο σπίτι τους στο κέντρο της Αθήνας. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να τραυματιστεί σοβαρά από τρεις συνολικά σφαίρες στο στήθος και τα πόδια ο Παν. Καλλίτσης καθώς και η τότε σύζυγός του, η οποία δέχθηκε μια σφαίρα στο χέρι.

Σε πρώτο βαθμό, οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν καταδικασθεί σε πολυετείς καθείρξεις, κατά περίπτωση από 12 έως 54 έτη (εκτιτέα τα 25).

Η εισαγγελική αγόρευση

Τώρα, στην αγόρευσή του σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, ο εισαγγελέας περιέγραψε το σκηνικό της επίθεσης που δέχθηκε το «επώνυμο» πρώην ζευγάρι, αναφέροντας τα εξής:

«Δύο άνθρωποι φιλήσυχοι εργατικοί βρέθηκαν ξαφνικά να βιώνουν αυτό το περιστατικό, να δέχονται επίθεση να τραυματίζονται να καταλήγουν στα νοσοκομεία. Θα μπορούσαν να μην υπάρχουν στη ζωή. Γιατί κάποιοι άλλοι συνάνθρωποί τους σχεδίαζαν να τους πάρουν χρήματα. Και ο πιο υπεύθυνος σε αυτή την υπόθεση είναι ο αστυνομικός που έχει πάρει όρκο να φυλάει τους πολίτες. Βρήκε έναν άνθρωπο που βγήκε από το φρικτό περιβάλλον της φυλακής (σ.σ πρόκειται για τον 45χρονο κατηγορούμενο), ευάλωτο, ξέροντας ότι είναι κρατούμενος και του ενέπνευσε την ιδέα της ληστείας».

Όπως ανέφερε μάλιστα ο εισαγγελέας, οι κατηγορούμενοι δεν περίμεναν από ένα κομμωτή να «είναι κομάντο», καθώς «σκέφτηκαν “θα πάμε εκεί και θα κατεβάσει τα παντελόνια, σιγά τώρα ο κομμωτής!”».

Στη συνέχεια της αγόρευσής του ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε: «Δεν ξέρεις όμως πως αντιδρά ο άλλος, όταν προσπαθείς να τον ταπεινώσεις εμφανίζονται τα ένστικτα! Αντέδρασε ο Καλλίτσης και εκεί την πατήσανε. Ο 45χρονος δεν είναι δολοφόνος, δεν είναι εκτελεστής, δεν πήγε να σκοτώσει αλλά να ληστέψει. Από τη στιγμή που έχεις σιδερικό στα χέρια σου, βάζεις σφαίρες, το σηκώνεις προς την κατεύθυνση που ρίχνεις και τους πετυχαίνεις είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας. Αν δεν θέλεις να σκοτώσεις το πετάς το όπλο σου. Δεν μπορείς να ρίχνεις σφαίρες, αυτό σημαίνει ότι αδιαφορείς και αποδέχεσαι και τον ενδεχόμενο θάνατό τους. Τι είναι οι πυροβολισμοί στα πόδια; Είναι αστείο; Τι είναι οι άνθρωποι; Κούκλες από άχυρα; Αν δεν θες να σκοτώσεις σηκώνεις το όπλο σου πάνω στους γλάρους και τις μπεκάτσες! Συμφωνώ με την πρωτοβάθμια κρίση».

Η δήλωση Καλλίτση

Έπειτα από την ολοκλήρωση της εισαγγελικής αγόρευσης, ο Παν. Καλλίτσης σε δήλωσή του ανέφερε: «Νιώθω για πρώτη φορά ηθικά ικανοποιημένος γιατί αυτή η αγόρευση του εισαγγελέα με άγγιξε, ένιωσα σαν να ήταν ο άνθρωπος αυτός μαζί μας στο συμβάν και για μένα είναι πολύ σημαντικό γιατί αισθάνομαι ότι πραγματικά υπάρχει Δικαιοσύνη. Έχω συγκλονιστεί πραγματικά. Χαίρομαι πάνω από όλα που είμαι ζωντανός, αλλά σε ένα συμβάν που έχεις ακούσει άπειρα τέρατα είναι ωραίο να βάζουν κάποιοι άνθρωποι τα πράγματα στη θέση τους και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη γι αυτό».