«Μούσι» το πρόστιμο στην Ελλάδα για την αλλαγή ώρας - Πώς «βγήκε» η είδηση

«Κόψε τα μούσια – δες το καθαρό πρόσωπο της αλήθειας» ήταν ο τίτλος της δράσης που οργάνωσε σήμερα η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα  για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες απέναντι στο φαινόμενο των fake news και της παραπληροφόρησης, τόσο σε μέσα ενημέρωσης όσο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η αντιπροσωπεία, σε συνεργασία με εκπροσώπους του ελληνικού τύπου, «διέρρευσε» σε μέσα μαζικής ενημέρωσης την «είδηση» ότι επιβάλλεται πρόστιμο στην Ελλάδα για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οποία η αλλαγή της ώρας έχει καταργηθεί από φέτος.

Η είδηση ήταν ψευδής και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα ανακάλυπτε ότι ενώ την περασμένη εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής για τερματισμό της αλλαγής της ώρας, αυτό, δεν θα ισχύσει πριν το 2021 και κάθε χώρα θα αποφασίσει ποια ώρα θα διατηρήσει (θερινή ή χειμερινή).

Εντωμεταξύ, μέχρι να ξεκαθαριστει το θέμα, δημοσιεύματα – κυρίως στο ίντερνετ,  με τίτλο «Πρόστιμο στην Ελλάδα από την Κομισιόν για την αλλαγή της ώρας», που επικαλούνταν πηγές της Κομισιόν, έγραψαν πως  για κάθε ώρα που περνάει από τις 3πμ της Κυριακής 31/3, η Ελλάδα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και, ως εκ τούτου, επιβαρύνεται με πρόστιμο… 17.650 ευρώ την ώρα.

Με μήνυμά της στο twitter – και- η Κομισιόν έβαλε τα πράγματα στην θέση τους: «Κανένα πρόστιμο Κομισιόν στην Ελλάδα για την αλλαγή της ώρας … ακόμη κι αν χάσαμε τον ύπνο μας …!».

«Υποψιασμένοι»

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θέλησε με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει την ανάγκη όλοι οι πολίτες να είναι προσεκτικοί (υποψιασμένοι) απέναντι στο φαινόμενο των fake news και της παραπληροφόρησης, ιδιαίτερα ενόψει του δημοσίου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές και της προστασίας των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

Η αποκάλυψη της «Πρωταπριλιάτικης» είδησης στο κοινό έγινε στο πλαίσιο της ανοιχτής δράσης «Κόψε τα μούσια» στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, η οποία προβλήθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα της Αντιπροσωπείας στο Facebook.

Προτεινόμενα για εσάς