O Ριμπολόβλεφ μετατρέπει το Σκορπιό σε πολυτελές θέρετρο για λίγους

Σαράντα τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση (έφυγε από τη ζωή στις 15 Μαρτίου 1975) και στον άλλοτε επίγειο παράδεισό του, τον Σκορπιό, επικρατεί πυρετός εργασιών. Ο Σκορπιός αλλάζει μορφή προκειμένου να μετατραπεί σε ένα πρώτης τάξεως πολυτελές θέρετρο για λίγους.

Η οικογένεια Ριμπολόβλεφ είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την επένδυση των 165 εκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξει άρδην το τουριστικό γίγνεσθαι του Ιονίου, σεβόμενη πάντα, το περιβάλλον αλλά και την ιστορία του θρυλικού Αριστοτέλη Ωνάση.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αναγκαίες προεργασίες ανάπλασης του Σκορπιού, όπως είναι η μεταφορά και μεταφύτευση δένδρων, αλλά και του περίφημου γκαζόν, από τα σημεία όπου οι μπουλντόζες θα ξεκινήσουν τις χωματουργικές εργασίες για την κατασκευή του vip ξενοδοχείου και των πολυτελών κατοικιών.

Αυτή τη στιγμή και μέχρι τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου οι εργάτες που βρίσκονται στο νησί προχωρούν στην μετακίνηση περίπου 60 δένδρων κυρίως ελαιόδεντρων των οποίων η ηλικία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 150 χρόνια και η τοποθέτησή τους σε αγροτική έκταση διατηρώντας έτσι το χαρακτήρα της οικολογικής διάπλασης του νησιού.

Εκτός από ελαιόδενδρα μετακινούνται και καλωπιστικά δένδρα όπως χαρουπιές και κουμαριές. Μάλιστα δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που γίνεται αυτή η εργασία αφού τώρα επικρατούν οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μιας και τα δένδρα είναι σε περίοδο «λήθαργου» λόγω της θερμοκρασίας. Εκτός από τη μεταφύτευση αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται και κλάδεμα όπου τα κλαδιά πηγαίνουν σε κομποστοποίηση για να χρησιμοποιηθεί το υλικό ως λίπασμα.

»Σεβόμαστε την ιστορία του Ωνάση»

«Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν οι εργασίες στο νησί γίνονται σύμφωνα με σεβασμό στη φύση, το περιβάλλον αλλά και την ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση» είπε κ. Σεργκέι Τσερνίτσιν σύμβουλος και εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ.

Εκτός από τα δένδρα αυτή τη στιγμή ξηλώνεται και μεταφέρεται και το γκαζόν κυρίως από το χώρο στο λιμάνι, εκεί όπου έδενε η θρυλική θαλαμηγός Χριστίνα, και στα μέσα Απριλίου αναμένεται να μπουν οι εκσκαφείς για τις πρώτες χωματουργικές εργασίες. Αξίζει να σημειωθεί πως το γκαζόν που υπάρχει στο Σκορπιό το είχε φυτέψει ο Αριστοτέλης Ωνάσης με σπόρους από την Αργεντινή.

Πρόκειται για γκαζόν ανθεκτικό στο θαλασσινό νερό, ενώ λέγεται πως πολλοί Λευκαδίτες που εργάζονταν στα χρόνια του Ωνάση στο νησί, είχαν πάρει σπόρους και είχαν φυτέψει στα σπίτια τους. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη στο νησί θα παραμείνουν οι αμυγδαλιές, οι αγριοτριανταφυλλιές, τα πεύκα, οι πυκνοδάφνες και οι συκές, πολλά από τα οποία είχε φυτέψει ο ίδιος ο Ωνάσης, ο οποίος έμενε με το σορτς ιδρώνοντας στον ήλιο σκάβοντας μαζί με τους εργάτες και μιλώντας τους για τα λουλούδια, τα φρούτα και δένδρα που φύτευαν.

Και μπορεί ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ να μην φυτεύει ο ίδιος αλλά πάντα όταν έρχεται φροντίζει να βλέπει και να λέει τη γνώμη του για τα λουλούδια και τα δένδρα που φυτεύονται στο νησί, όπως άλλωστε κάνει και η κόρη του Κάτια.

Μέσα Απρίλη οι πρώτες εργασίες

Έτσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ανάπλασης, μέχρι τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου θα γίνει η μετακίνηση και μεταφύτευση δένδρων και γκαζόν. Σε λίγο καιρό αναμένεται και η ολοκλήρωση έγκρισης του Προεδρικού Διατάγματος που σημαίνει ότι στα μέσα Απριλίου μέχρι αρχές Μαϊου θα ξεκινήσουν οι πρώτες χωματουργικές εργασίες.

Στόχος η δημιουργία ενός οικολογικού νησιού

Αυτές θα σταματήσουν το καλοκαίρι και για όσο διάστημα στο νησί βρίσκεται η οικογένεια Ριμπολόβλεφ και οι καλεσμένοι τους, ενώ θα ξεκινήσουν και πάλι όταν η οικογένεια φύγει από το νησί μετά τις καλοκαιρινές της διακοπές. Η βασική ιδέα της ανάπλασης, σύμφωνα με την οικογένεια Ριμπολόβλεφ, είναι η δημιουργία ενός οικολογικού νησιού με τη μέγιστη δυνατή χρήση του υπάρχοντος τοπίου και της δομής αλλά και της απαράμιλλης ομορφιάς.

Θα ολοκληρωθεί το 2021

Το επενδυτικό πρότζεκτ το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2021, περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, δώδεκα νέες βίλες, εκσυγχρονισμό και επέκταση των δύο λιμανιών (προβλήτες «Χριστίνα» και «Παναγιά») για τον ελλιμενισμό μεγάλων θαλαμηγών, εκθεσιακούς χώρους, αμφιθέατρο, ελικοδρόμιο, αγροτική φάρμα, πισίνες, τεχνητή λίμνη, μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και μεγάλο οδικό δίκτυο.

Ακόμη, προβλέπεται, γυμναστήριο, χώροι αναψυχής με αίθουσα bowling, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5, γήπεδο τένις διεθνών προδιαγραφών, και φυσικά χώρο για τους στάβλους και την αρένα ιππασίας.

Από το newsroom του economico.gr