Μείωση θητείας για πολύτεκνους, ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανυπότακτους

Μια σειρά από αλλαγές και ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορά στη στρατιωτική θητεία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας.

Συγκεκριμένα από το υπουργείο ανακοινώθηκαν τα εξής:

Μείωση στρατιωτικής θητείας για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, ευεργετικές διατάξεις για ανυπότακτους, αντιρρησίες συνείδησης, συγγενείς στελεχών των Ε.Δ που έλαβαν μέρος στα γεγονότα της Κύπρου,  αλλά και για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές που έκαψαν την Αττική το περασμένο καλοκαίρι, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί «Ρυθμίσεων μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, στρατολογίας, στρατιωτικής δικαιοσύνης και άλλων διατάξεων» που πρόκειται να κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας προς ψήφιση στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μείωση της στρατιωτικής θητείας για όλα τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, η διάρκεια της οποίας περιορίζεται στους έξι μήνες για το σύνολο των αρρένων μελών τους και όχι μόνο για μεγαλύτερο αγόρι όπως ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται και για τις οικογένειες με τρία τέκνα, με τη στρατιωτική θητεία των αρρένων μελών της να πηγαίνει πλέον στους οκτώ μήνες.

Ανυπότακτοι και αντιρρησίες συνείδησης

-Μειώσεις, όχι μόνο σε επίπεδο θητείας αλλά και σε επίπεδο προστίμων, προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ και για τους αντιρρησίες συνείδησης όπως και για τους ανυπότακτους.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τους πρώτους, η εναλλακτική ή κοινωνική, όπως λέγεται, θητεία που υπηρετούν μειώνεται από τους 15 μήνες που ισχύει σήμερα, στους 12 μήνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξισώνεται η διάρκεια της κοινωνικής με αυτήν της κανονικής στρατιωτικής θητείας, ενώ ταυτόχρονα για εκείνους που είναι άνω των 30 ετών προστίθεται η πρόβλεψη, εφόσον το επιθυμούν, μετά από 20 ημέρες κοινωνικής υπηρεσίας να μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της έναντι χρηματικού τιμήματος.

-Από την άλλη πλευρά, σε ότι αφορά τους ανυπότακτους, τους παρέχεται η δυνατότητα να ταχτοποιηθούν για την ανυποταξία τους μέχρι το τέλος του 2020.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά έναν σημαντικό αριθμό νέων οι οποίοι έφυγαν, ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στο εξωτερικό χωρίς να έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία με αποτέλεσμα να κηρυχτούν ανυπότακτοι. Όσοι από αυτούς έρθουν να υπηρετήσουν τη (κατά βάση μειωμένη) θητεία τους τότε θα απαλλάσσονται από όλα τα υπόλοιπα θέματα που τους αφορούσαν, είτε διοικητικά π.χ ποινική δίωξη, είτε οικονομικά ( το σχετικό πρόστιμο ανέρχεται σε 6.000 ευρώ). Επίσης όσοι είναι άνω των 33 ετών θα μπορούν να εξαγοράσουν το σύνολο της θητείας τους, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει πρόβλεψη μείωσης και του σχετικού αντιτίμου.

Ειδική ρύθμιση για τους πυρόπληκτους

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ εμπεριέχει επίσης προβλέψεις και για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική και ιδιαίτερα στο Μάτι.

Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται ευνοϊκότερα κριτήρια εισαγωγής των μαθητών των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23-24 Ιουλίου 2018, σε στρατιωτικές σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Ειδικότερα, η σχετική ρύθμιση αφορά τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές, αλλά και τέκνα όλων όσων αποδεδειγμένα καταστράφηκαν οι περιουσίες τους (σπίτια ή επιχειρήσεις) από την πύρινη λαίλαπα. Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα μπορούν να εισέρχονται στα στρατιωτικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με το 70% των μορίων που θα συγκεντρώσει ο τελευταίος που θα εισαχθεί στην εκάστοτε σχολή.

 

Από το newsroom του economico.gr