Επιβράβευσαν με προαγωγή, υπαίτιους για την τραγωδία στο Μάτι!

‘Οχι μόνο δεν αποστρατεύτηκαν αλλά οι περισσότεροι, αν και κατηγορούμενοι τώρα από το εισαγγελικό πόρισμα, πήραν και προαγωγή!

Αντίθετα, όπως λέει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Χανιάς,  αξιωματικοί που επιχείρησαν να μιλήσουν για τα λάθη, το χάος, την ασυννενοησία και όλα όσα συνέβησαν τη μοιραία μέρα που 100 άνθρωποι έχασαν την ζωή της στο Μάτι, απομακρύνθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν με δυσμένεια.

Στον απόηχο των όσων περιγράφει το εισαγγελικό πόρισμα για την τραγωδία και τους διαλόγους-σοκ των αρμοδίων ο κ. Χανιάς μιλώντας στο liberal.gr, αποκάλυψε ότι κατά τις πρόσφατες κρίσεις του Ιανουαρίου στην Πυροσβεστική ο αρχηγός του Σώματος, Β. Ματθαιόπουλος, που είναι ένας εκ των 20 κατηγορούμενων, διατήρησε στις θέσεις τους τα βασικά στελέχη που διαχειρίστηκαν την κρίση την τραγική νύχτα της 23ης Ιουλίου, και στην περιοχή των οποίων έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.

Ερωτηθείς αν, επτάμισι μήνες μετά, έχουμε διδαχθεί κάτι από την τραγωδία, απαντά ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική βελτίωση στο σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών και δεν αποκλείει να ζήσουμε σύντομα και άλλες τραγωδίες.

Ο υπαρχηγός που έγινε αρχηγός μετά το Μάτι

Χαρακτηριστικό και πιο κραυγαλέο παράδειγμα ο αρχηγός σήμερα του Σώματος, Β. Ματθαιόπουλος, που το βράδυ της καταστροφής ήταν ο επιχειρησιακός υπαρχηγός.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει στη συνέντευξή του ο Νίκος Χανιάς, εκείνη τη μοιραία βραδιά ο επιχειρησιακός αρχηγός ήταν στο συντονιστικό κέντρο και δεν είχε φυσική παρουσία στο Μάτι. Οταν, όπως λέει ο κ. Χανιάς, και μόνο η ιδιότητά του, δηλαδή του επιχειρησιακού αρχηγού, αυτό επιβάλλει. Ο επιχειρησιακός αρχηγός πρέπει να είναι παρών στον τόπο της πυρκαγιάς, προκειμένου να οργανώνει τις επιχειρήσεις και να αντιμετωπίζει επιτόπου όλες τις παραλείψεις. Και παρ’ όλα αυτά, αντί η κυβέρνηση να του επιρρίψει τις ευθύνες που του αναλογούν, εκείνη τον προήγαγε σε αρχηγό του Σώματος.

Όλοι έμειναν στην θέση τους

Αλλά και στις κρίσεις που έγιναν τον Ιανουάριο του 2019 παρέμειναν στις θέσεις τους και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης, και ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Νέας Μάκρης, Δαμιανός Παπαδόπουλος.

Διατηρήθηκαν, δηλαδή, στις θέσεις τους όλα τα στελέχη της Πυροσβεστικής στην περιοχή των οποίων έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι και συνέβησαν ανυπολόγιστες ζημιές.

Το μήνυμα που στέλνει η παραπάνω κίνηση, λέει ο αντιστράτηγος Χανιάς, είναι ότι η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος έκανε και τις κρίσεις, εμπιστεύεται τα συγκεκριμένα πρόσωπα και για τη νέα αντιπυρική περίοδο, αυτήν του έτους 2019.

Ακόμα και ο υψηλόβαθμος αξιωματικός στον οποίο ανήκει η φράση «μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα… Τα όρνια να μείνουν εκεί», για τους ανθρώπους που κινδύνευαν στην Κινέτα, στις πρόσφατες κρίσεις παρέμεινε και αυτός στο Σώμα.

Στο Σώμα παρέμεινε όμως και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ), το γνωστό «199», αρχιπύραρχος Χρήστος Γκολφίνος, ο οποίος μετακινήθηκε από το «στρατηγείο» της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, στη θέση του επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα.

Σημειωτέον ότι κάποιοι από τους παραπάνω συγκαταλέγονται στα 20 πρόσωπα εναντίον των οποίων η Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για τη φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού σε Μάτι-Νέο Βουτζά-Ραφήνα.

Η προώθηση σε ανώτερους βαθμούς και η παραμονή στο Σώμα όλων εκείνων των αξιωματικών που δεν στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων και δεν κατάφεραν ούτε τα στοιχειώδη για την αντιμετώπιση της φωτιάς συνοδεύεται και από καταγγελίες ότι πυροσβέστες, ανώτεροι και μεσαίοι αξιωματικοί που προσπάθησαν να αναδείξουν τα λάθη και το χάος που επικρατούσε το μοιραίο βράδυ στην υπηρεσία τους, την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, είτε βρέθηκαν παραγκωνισμένοι είτε αποστρατεύθηκαν.

 Επιβραβεύτηκαν για την συγκάλυψη

«Είμαι και εγώ γνώστης παραπόνων από συναδέλφους που προσπάθησαν μετά την τραγωδία να μιλήσουν για τα λάθη, το χάος, την ασυνεννοησία και όλα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα, και απομακρύνθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν με δυσμένεια. Στον αντίποδα, κάποιοι άλλοι, επειδή δέχτηκαν να συγκαλύψουν την πραγματική εικόνα, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα ή και ευνοήθηκαν» λέει ο κ. Χανιάς